Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 februari 2011

Ny art “upptäckt” i Botaniska trädgården

Efter 25 år blommar vad som mycket väl kan vara en ny art av aloë. Mats Thulin, professor vid avdelningen för systematisk biologi vid Uppsala universitet, hittade 1985 växten på gipskullar i Nugal, Somalia och tog med sig frön hem till Sverige.

Efter 25 år blommar vad som mycket väl kan vara en ny art av aloë. Mats Thulin, professor vid avdelningen för systematisk biologi vid Uppsala universitet, hittade växten på gipskullar i Nugal, Somalia, 1985 och tog med sig frön hem till Sverige. Enda chansen att se den i blomning är på tisdagen 8 februari.

Fröna såddes i Botaniska trädgården i Uppsala 1986 och har vårdats av trädgårdsmästarna sedan dess. 2006 kom den sista volymen av Mats Thulins bok “Flora av Somalia” ut, men eftersom den här växten inte blommat förrän nu kunde den inte artbestämmas och finns därför inte med i boken. Det finns omkring 500 arter av aloë i världen, de flesta i södra Afrika. I Somalia finns ungefär 40 stycken.

– Den här växten med sina hängande blad och blomställning liknar ingen aloë jag tidigare sett, säger Mats Thulin.

Allt tyder på att det är en ny art från Somalia som “upptäckts” i Botaniska trädgården under en av de kallaste vintermånaderna.

– Trots att flera av Botaniska trädgårdens växter har samlats in under forskningresor runt om i världen är det inte ofta som nya arter beskrivs ur samlingarna, säger trädgårdsintendent Annika Vinnersten.

– Nu ser vi hur viktigt det är att insamlat material bevaras i muséernas samlingar för framtida forskning.

Media hälsas välkomna att se den unika växten i blomning.
För mer information kontakta Annika Vinnersten på 070-425 04 20 eller Mats Thulin på 018-471 27 74

Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera