Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 januari 2011

Munkoll avslöjar risk för benbrott

Risken att drabbas av benbrott är tio gånger så stor för äldre personer som lider av både tandlossning och benskörhet. Det visar forskare vid Högskolan Kristianstad. Studien publiceras nu i den ansedda tidskriften Bone.

Stefan Renvert och Rutger Persson, professorer i oral hälsovetenskap, genomförde studien med hjälp av ett forskningsmaterial som bygger på 2 000 personer över 60 år. Dessa har följts under flera år och den vård och tandvård de fått har registrerats. Många andra studier bygger på individers egen uppfattning om hälsa, vilket ofta skiljer sig mot den kliniska bedömningen.

– Materialet är unikt ur tandvårdssynpunkt. Det finns väldigt lite publicerat om åldersgruppen 60-90 år, trots att den gruppen är en stor konsument av vård. Därför är det viktigt att kartlägga och förstå sjukdomskomplex, säger Rutger Persson.

Studien visar att var för sig är faktorerna inte lika avgörande. Risken att få frakturer på höfter och handleder är fyra gånger så stor för personer med benskörhet, osteoporos. För dem som enbart har tandlossning, parodontit, är risken två gånger större än bland dem som inte har någon av åkommorna. När båda faktorerna förekommer tillsammans ökar risken för frakturer på handleden eller höften med runt tio gånger.

Studien har väckt socialdepartementets intresse: Vad är konsekvensen av tandvårdsförsäkringen och hur påverkas den allmänna hälsan av oral hälsa? Stefan Renvert och Rutger Persson understryker vikten av att förstå kopplingen.

– Inflammationer i munhålan kan påverka övriga delar av kroppen eftersom de kan sprida sig genom blodbanan. Med behandling av munhålan kan man rimligtvis förebygga andra sjukdomar och därmed minska sjukvårdskostnader, säger Stefan Renvert.

– Munhålan har länge betraktats som en balkong som inte hör till kroppen. Här visar vi att det verkligen finns ett samband. Det är viktigt att politiker, vårdansvariga och allmänhet förstår det, säger Rutger Persson.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner:
Stefan Renvert, professor, 044 20 40 93
Rutger Persson, gästprofessor, 044 20 40 63

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera