Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 januari 2011

Nya rön ändrar vår kunskap om kolets kretslopp

Nu visar ny forskning att utsläppet av koldioxid långt ner i bergen sker snabbare än upptagningen av koldioxid när berg vittras.

Hittills har ansetts att bergskedjeveckning, processen som skapar berg tar upp koldioxid från atmosfären.

– Den här studien visar nu motsatsen, det vill säga att metamorfos långt ner i bergen släpper ut koldioxid i atmosfären snabbare än den tas upp genom vittring. De här forskningsresultaten leder till att vi får tänka om i en viktig del av kolets kretslopp, säger professor Alasdair Skelton vid Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholms universitet och författare till artikeln i tidskriften Geology.

När höga berg som Himalaya bryts ner tas koldioxid upp från atmosfären. Samtidigt släpps koldioxid ut vid den process som sker när bergarter omvandlas på grund av högt tryck och hög temperatur långt nere i jordskorpan.

Ytterligare information:
Professor Alasdair Skelton
Mob: 076-770 76 99
E-post: alasdair.skelton@geo.su.se
Artikel i tidskriften Geology, ”Flux rates for water and carbon during greenschist facies metamorphism“:
http://geology.gsapubs.org/content/39/1/43.full?sid=3b98c916-e368-4118-80b6-d618db7ebbbc

Universitetet i huvudstaden – utbildning och forskning på högsta nivå där öppna sinnen möts och utvecklas. Universitetet deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten, i debatt och i samhällsutveckling. Här är mer än 50 000 studenter och 6 000 medarbetare verksamma inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera