Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 januari 2011

Motion kan hjälpa KOL-patienter

Den kroniska lungsjukdomen KOL leder till förändringar i kroppens muskler, och därmed en sämre arbetskapacitet. Örebroforskaren Gabriella Eliason, som har studerat musklerna på cellnivå, tror att ökad fysisk aktivitet skulle kunna bromsa dessa förändringar, och ge KOL-patienter en bättre livskvalitet.

– De, om några, skulle behöva vara fysiskt aktiva på rätt så hög intensitet, minst 30 minuter per dag, säger hon.

Patienter med lungsjukdomen KOL lider av kronisk syrebrist och blir lätt andfådda. Gabriella Eliasons doktorsavhandling i medicinsk vetenskap visar att patienter i de senare stadierna av sjukdomen också har fått tydliga förändringar i muskulaturen. Genom en gradvis omfördelning mellan olika typer av muskelfibrer har de uthålliga fibrerna blivit färre och ersatts med mindre uthålliga fibrer.

Mindre fysiskt aktiva
Hon har även mätt graden av fysisk aktivitet hos patienter i olika stadier av sjukdomen, och har funnit att patienterna i de senare stadierna av sjukdom är mindre fysiskt aktiva än jämnåriga friska personer. Gabriella Eliasons forskning visar också att intensiteten på fysiskt arbete spelar roll även för KOL patienter.

– Att redan på ett tidigt stadium i rehabiliteringen fokusera på aktiviteter med hög intensitet är viktigt i denna patientgrupp, säger hon .

Förändrade blodkärl
Gabriella Eliason konstaterar vidare att det förekommer förändringar i blodkärlsnätverket  i KOL-patienternas muskler, något som ytterligare späder på den lokala syrebristen och gör musklerna mindre uthålliga.

Vid normal tillfällig syrebrist i en muskel, till exempel vid motion, bildas det nya fina blodkärl för att öka syretillförseln. Men vid kronisk syrebrist, som bland annat kännetecknar sjukdomen KOL, verkar kroppen inte reagera på samma sätt, eftersom den mekanism som leder till kärlnybildning av någon anledning hämmas.

– De förändringar vi kan se i muskulaturen är troligen en kombination av den syrebrist som sjukdomen för med sig och den minskade fysiska aktiviteten.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Gabriella Eliason, 0709-78 38 99.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera