Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 januari 2011

Sveriges första mästare i Science Slam

Science Slam liknar Poetry Slam, men istället för poesi tävlar deltagarna om att presentera sin forskning på bästa sätt. Sven Strömqvist, professor i lingvistik, har vunnit den första svenska Science Slam-tävlingen, arrangerad av forskare inom humaniora och teologi i Lund.

Varför arrangerar ni Science Slam?
— Jag läste om det i Die Zeit och det lät ju alldeles underbart. Folk hade trevligt och fick samtidigt veta något om forskning. Det är en lysande idé, ett sätt att sprida vetenskap till alla som är intresserade, säger Anders Marklund, filmvetare och den som tagit initiativ till Sveriges första Science slam, som hölls i Lund den 29 november 2010.
 
Det första Science slam hölls i Braunschweig 2008 och har sedan haft uppföljare i Hamburg och Berlin. Anders Marklund har själv varit nere i Tyskland och pratat med arrangörerna där.
 
— Det är inget märkvärdigt upplägg. Varje forskare får tio minuter att presentera sitt projekt i ett populärvetenskapligt föredrag — i en diskussionsvänlig miljö på någon restaurang. Publiken får sedan rösta fram vinnaren.

Vad ska man tänka på för att vinna Science slam?
— Föredraget ska inte bara vara roligt, utan åhörarna ska känna att de lärt sig något efteråt. Deltagarna får berätta om sin forskning, involvera åhörarna, visa bilder, filmer, föremål… Allt är tillåtet. Men framför allt ska man se till att publiken kommer riktigt nära ämnet, gärna genom vardagsanknytning. Men det viktiga är ju egentligen inte vem som vinner. Tävlingen är mer en förevändning, eller ett hjälpmedel, för att skapa engagerande presentationer och att involvera publiken.

Vad utmärkte Sven Strömqvists presentation, som vann i konkurrens med fem medtävlande?
— Han var kanske inte den som fick flest skratt, men han väckte nyfikenhet med sin forskning om hur språket påverkar tänkandet. Det blev en ögonöppnare för många; “wow, kan man forska om sånt”… (Se presentationen nedan.)

Är det lättare att nå ut med humaniora än till exempel teknik?
— Nej, det tror jag inte. Det kan vara lättare att ta något som åhörarna inte vet så mycket om, många har ju redan en inblick i humanistiska ämnen.

När blir nästa Science Slam?
— Vi ska arrangera ett till i vår, även det inom humaniora och teologi vid Lunds universitet, men det vore roligt att hjälpa till att arrangera ett övergripande Science slam för hela universitetet.

Text: Eva Barkeman, forskning.se

Läs mer: Science Slam arrangerades den 29 november 2010 av HEX-gruppen vid Lunds universitet. http://hyphoff.kult.lu.se/hex/?p=452

Kontaktinformation

red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera