Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 januari 2011

Kluven och ideologiskt färgad idrottsforskning

Svensk beteendevetenskaplig idrottsforskning har allt sedan 1970-talet varit ideologiskt överkritisk mot tävlandet inom idrotten. Det skriver professor Jonny Hjelm i en artikel på Idrottsforum.

Enligt 1970- och 1980-talens beteendevetenskapliga idrottforskning fostras barn och ungdomar att bli aggresiva och egoistiska av att tävla i idrott, ett förhållningssätt som man ansåg kunde sprida sig utanför idrottsarenorna. Visserligen lyfte forskarna också fram vissa positiva aspekter som till exempel gemenskap i omklädningsrummen, men det hävdades också att ingen annan verksamhet i skola eller på fritid kan mäta sig med idrott då det gäller exkluderande effekter och negativa upplevelser.

Samtidigt som den beteendevetenskapliga idrottsforskningen i det närmaste underkände föreningsidrotten som fostrandemiljö, omhuldades den och understöddes på många olika sätt av samhället i övrigt, konstaterar Jonny Hjelm i sin artikel på Idrottsforum.org, en nordisk idrottsvetenskaplig webbtidskrift som publicerar vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar om idrottsforskning och idrottsvetenskap med utgångspunkt i samhällsvetenskap och humaniora.

Jonny Hjelm har gått igenom idrottsforskning från den nämnda perioden och visar i sin artikel att kritiken mot idrottens tävlingsinslag inte bara är illa underbyggd och ideologiskt färgad, utan också att den har levt vidare in i senare forskning.

– Argument och formuleringar återkommer tyvärr i ett stort antal artiklar, böcker och forskningsrapporter utgivna under 1990- och 2000-talen.

Jonny Hjelm är professor i historia vid Umeå universitet och forskar om idrottshistoria. 2004 gav han ut boken Amasoner på planen. Svensk damfotboll 1965-1980 (Borea Bokförlag). Hans pågående forskningsprojekt handlar om den så kallade tävlingsidrotten, dess status och ställning inom svensk idrott 1965-2005 och den kritik som riktats mot den och indirekt det meritokratiska idealet.

Kontaktinformation
Professor Jonny Hjelm
Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet
Tel 090-7867003, 076-8357993
E-post: jonny.hjelm@historia.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera