Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 december 2010

Färre läkemedelsfel för de äldre

Personer som är över 75 år utgör 9 procent av Sveriges befolkning men använder mer än 25 procent av alla läkemedel. Ett problem är att många av dessa medel är direkt olämpliga för äldre, ett annat att läkemedel kan tillkomma eller försvinna av misstag när en äldre person flyttas t.ex. mellan särskilt boende och sjukhus.

Apotekaren Anna Bergkvist Christensen studerar i sin avhandling modellen LIMM, Lund Integrated Medicines Management, där kliniska apotekare finns ute på vissa sjukhusavdelningar. I en av studierna hade nästan alla patienter som kom in till sjukhus minst ett olämpligt läkemedel, medan de som skrevs ut efter att ha vårdats i LIMM-modellen hade betydligt färre olämpliga läkemedel. Modellen uppskattas också mycket av läkare och sjuksköterskor.

Avhandlingen heter “A systematic approach to improving pharmacotherapy in the elderly” och las fram den 17.12. En sammanfattning finns på www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1729937. Anna Bergkvist Christensen nås på 040-675 37 00 och anna.bergkvist@med.lu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera