Livsmedelskunden behöver fler och bättre tjänster
Det är inte större varuutbud eller mer avancerade produkter som står överst på kundernas önskelista. Hushåll med tidsbrist behöver framför allt hjälp med att organisera mathållningen och avlastning i form av leverantörer som tar ett helhetsperspektiv på vardagsmåltiderna, det visar en ny forskningsrapport i företagsekonomi vid Stockholms universitet.
Dagens moderna hushåll behöver inte bara städhjälp för att få vardagslivet att fungera. De behöver också hjälp med att planera och genomföra sina livsmedelsinköp så att de får en näringsriktig, hälsosam, variationsrik och bekväm mathållning. En mathållning som beaktar olika budgetförhållanden och olika hushålls specifika krav i övrigt.
Det framgår av den nya forskningsrapporten Försäljning eller värde för konsumenten som är en studie där ett kvalificerat forskarteam lett av konsumentprofessor Solveig Wikström, tar ett vittfamnande grepp om såväl livsmedelssektor som konsumenter. Det är den mest inträngande undersökning på det här området som gjorts på flera år. Forskarna har närgående följt konsumenter, handel och industri, kartlagt konsumenternas matvanor och handelns och leverantörernas arbetsprocess.
– Trots alla kokböcker, recept och planeringstips som översköljer hushållen kvarstår deras problem med mathållningen. Det hushållen behöver är helt enkelt mer handfast hjälp och insatser i stil med ”Linas matkasse”, säger Solveig Wikström.
För att det skall bli möjligt krävs att flera leverantörer går samman med handeln och utarbetar helhetslösningar. Men ett sådant agerande försvåras av att branschen domineras av få och stora företag och av cementerade synsätt om hur branschen kan skapa värde för konsumenterna. Branschen har därför inte uppmärksammat hushållens behov av tjänster.
– Varför inte låta sig inspireras av Ikeas helhetslösningar av olika människors boendebehov eller av Hennes & Mauritz satsning på samarbete med designspecialister för att få fram modekollektioner med högt modevärde men till rimliga priser, föreslår Solveig Wikström.
Du hittar rapporten här:
http://www.su.se/pressmeddelanden [Ref 1]
Ytterligare information:
Solveig Wikström, professor i företagsstrategi och konsumtion, Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet
Tel: 08-16 30 13
Mobil: 070-516 66 60
E-post: sw@fek.su.se
Personlig hemsida: http://www2.fek.su.se/home/sw [Ref 2]
För pressbilder kontakta press@su.se
Universitetet i huvudstaden – utbildning och forskning på högsta nivå där öppna sinnen möts och utvecklas. Universitetet deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten, i debatt och i samhällsutveckling. Här är mer än 50 000 studenter och 6 000 medarbetare verksamma inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.