Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 december 2010

Krock mellan ekonomiska intressen och social rättvisa

I februari träffades forskare från hela världen i Sydafrika för att diskutera demokrati, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Nu samlas de svenska forskarnas texter från konferensen i boken Altering Politics, som ges ut vid Örebro universitet. De 16 författarna skriver om en värld där utveckling allt mer mäts i pengar.

– Vi vill sprida kunskap om de villkor som gäller både i Sverige och i andra länder för mänskliga rättigheter och social rättvisa. Under vilka villkor ord ska bli till handling, säger Bernt Gustavsson professor i pedagogik med inriktning mot demokrati vid Örebro universitet, som var ansvarig för konferensen i Sydafrika.

Bernt Gustavsson talar om ett motstånd mot den ekonomiska trenden som räknar utveckling endast i kronor. Ett motstånd som håller på att växa sig starkare med utgångspunkt från det södra halvklotet.

– Vi vill visa att det är nödvändigt att inte bara ge människor rätten att delta politiskt – man måste också bibringas förmågan att göra det. Om människor inte har mat för dagen men samtidigt har yttrandefrihet kan man fråga vilket som prioriteras först.

– Dessutom är demokrati och utveckling av mänskliga förmågor en nödvändig förutsättning för ekonomisk utveckling. Så trots att det kan vara svårt att stå emot starka ekonomiska intressen är det nödvändigt för att komma tillrätta med sociala och ekonomiska orättvisor och det lönar sig i längden – om vi vill ha en hållbar värld, värd att leva i, säger Bernt Gustavsson.

Boken Altering Politics: Democracy from the Legal, Education and Social Perspectives tar upp allmänna frågor om demokrati, juridiska frågor och utbildningsfrågor. Redaktörer är Katarzyna Jezierska, Jan-Magnus Enelo-Jansson och Bernt Gustavsson.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Bernt Gustavsson: 070-641 61 60, bernt.gustavsson@oru.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera