Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 december 2010

Nobelmiddagen genom tiderna i ny bok

Vid den första Nobelmiddagen 1901 satt 113 distingerade herrar till bords. Inga damer var bjudna eller välkomna. Detta och mycket annat berättas i den nya boken The Nobel Banquets – a Century of Culinary History (1901-2001). Författare är ekonomihistorikern Ulrica Söderlind vid Stockholms universitet, som även själv arbetat i Nobelköket i Stockholms stadshus på fem Nobelbanketter.

Ingen annan bankett drar till sig världens blickar som Nobelbanketten. Som mest har antalet gäster varit uppe i nästan 1 500. Maten är minutiöst förberedd och serverad och råvarorna utpräglat svenska.

– Detta för att hedra en man som enligt sägnen endast tyckte om plättar med sylt från den svenska matkulturen, säger Ulrica Söderlind, forskare på Ekonomisk-historiska institutionen vid Stockholms universitet.

Boken handlar om den middag som följde på den allra första prisutdelningen år 1901 och som med tiden kommit att växa till en bankett. Den utpräglat manliga festen ändrade karaktär 1909 när författarinnan Selma Lagerlöf fick litteraturpriset.

Ulrica Söderlind presenterar kort testamentet som är grunden för prisen och beskriver sedan vilka faktorer som är avgörande för människors mat- och dryckesval genom livet.

Ett kapitel handlar om mat- och dryckeskulturen i de länder som fått Nobelpris. Därefter tar Banketten vid. Ulrica Söderlind ger en bild av det enorma arbete som läggs ner bakom kulisserna inför och under tillställningen. Hon presenterar och analyserar Nobelstiftelsens menyer den 10 dec och även hovets menyer för pristagarna den 11 dec. Det avslutande kapitlet handlar om god mat och god konversation.

Boken finns även på svenska: Nobels middagar – banketter, festligheter och pristagare under hundra år (Carlssons).

För omslagsbilder och referensexemplar, kontakta press@su.se eller 08-16 40 90.


Universitetet i huvudstaden – utbildning och forskning på högsta nivå där öppna sinnen möts och utvecklas. Universitetet deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten, i debatt och i samhällsutveckling. Här är mer än 50 000 studenter och 6 000 medarbetare verksamma inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Kontaktinformation
Ytterligare upplysningar
Ulrica Söderlind, Ekonomisk-historiska institutionen, Stockholms universitet
Tel: 08-16 11 58
Mobil: 073-704 21 31
E-post: Ulrica.Soderlind@ekohist.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera