Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Den faller varje år, men visste du att snö är is? Isexperten Christer Jonasson, från den nordliga forskningsstationen i Abisko, berättar vad som kännetecknar våra vita flingor.

Vad är snö?
– Snö är is där luft är inblandat. Iskristallerna är mycket små och det krävs ett stort antal bara för att bygga upp en enda snöflinga. Varje kristalls yta bidrar till snöns vita färg. Om iskristallerna vore mycket större skulle snön i stället vara mer genomskinlig, precis som en grupp isbitar.

Så snö och is är bara vanligt vatten och lite luft?
– Nej, precis som regn kan snö innehålla föroreningar av olika slag. I isen är kristallerna så tätt packade att de inte tillåter någonting emellan dem. Föroreningar trycks därför ut ur isen, vilket ofta gör den mycket renare än vanligt vatten.

Egenskapen känns igen av alla som försökt göra isglass hemma eller på annat sätt försökt att färga is; färgen fäster dåligt och försvinner snabbt. Genom att öka nedfrysningshastigheten kan man visserligen göra isen lättare att färga, men förr eller senare kommer dock allt som inte är vatten att pressas ut. Ett tydligt exempel är glaciärerna som har funnits länge och som är klara och rena.

Varför kan snön ibland se blå ut?
– När snön ger sken av att vara blå är den mycket ren. Fenomenet kallas blåstick på fotografipråk och beror på en så kallad optisk egenskapen hos isen. Ljus har olika våglängder som av människan ses som olika färger och det blå ljuset är det ljus som har lättast för att gå igenom is. Samma fenomen ger både hav och himmel sin blåa färg.

Ser alla snöflingor olika ut?
– Allt omkring oss ser olika ut om man tittar på det tillräckligt noga, så även snöflingor. Utseendet kan dock delas in i ett antal huvudgrupper, exempelvis nålar, stjärnor och plattor. Förhållanden i molnet där de bildas,  exempelvis temperatur och luftfuktighet, avgör flingornas utseende. Stjärnformen, som oftast förknippas med snö, kan endast bildas när luften står stilla. Vid turbulens nöter flingorna mot varandra.

Varför knarrar det?
Det finns två anledningar till varför det knarrar. Den ena har med friktion att göra; har man två tillräckligt torra ytor och gnider dem mot varandra så kommer de att knarra. Det andra som händer är att kristallerna går av. Fukt i luften smörjer kristallerna, vilket dämpar ljudet. I torr luft hörs därför knarret tydligt.

Varför kan man bara göra snöbollar ibland?
– Det behövs vatten för att forma snöbollar. Är snön för torr finns för lite av den så kallade kapillärkraften som vattnet utövar, för att hålla ihop flingorna. Vi använder dessutom muskelkraft för att forma bollar. Ju starkare man kramar desto torrare snö kan man göra snöbollar av. I teorin skulle en superstark människa kunna pressa ihop en boll även av den allra torraste snö.

Text: Marie Palmnäs, på uppdrag av forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera