Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 november 2010

Norrbottens första landskapsflora är klar

För första gången finns nu en flora över Norrbottens kärlväxter, deras utbredningar, ekologi och historia. Lennart Stenberg vid Naturhistoriska riksmuseet har drivit arbetet med boken i över 20 år och resultatet innebär ett gigantiskt kliv framåt för kunskapen om vegetationen i regionen. Bokverket Norrbottens Flora presenteras den 13 november på florafestivalen på Norrbottens länsmuseum i Luleå.

För första gången finns nu en flora över Norrbottens kärlväxter, deras utbredningar, ekologi och historia. Lennart Stenberg vid Naturhistoriska riksmuseet har drivit arbetet med boken i över 20 år och resultatet innebär ett gigantiskt kliv framåt för kunskapen om vegetationen i regionen. Bokverket Norrbottens Flora presenteras den 13 november på florafestivalen på Norrbottens länsmuseum i Luleå.

I boken beskrivs till exempel strandviva, finnmyrten, finnstjärnblomma, hänggräs och bottnisk malört, fem av 30-talet växter som inte finns i något annat landskap i Sverige. Under inventeringen påträffades ca 600 växter som ”nya” för Norrbotten, 30 av dessa är även nya för landet, medan 10 är nya för vetenskapen.

– Totalt är fler än 1650 kärlväxter nu kända från landskapet, säger projektledaren Lennart Stenberg vid Naturhistoriska riksmuseet. Norrbottningarna har all anledning till att känna sig stolta över sin nya, praktfullt illustrerade flora…
Läs hela pressmeddelandet på www.nrm.se/press  

Fakta om Naturhistoriska riksmuseet
Genom att vara en arena för kunskap, upplevelser, samtal och debatt vill vi bidra till att öka allas kunskap om vår gemensamma miljö och natur samt bidra till att påverka och förnya landets miljö- och naturvårdsarbete. Våra samlingar utgör ett fantastiskt arkiv med närmare tio miljoner föremål. Här kan du besöka utställningar på olika teman, lyssna till föredrag och delta i programaktiviteter. På Cosmonova, Sveriges enda IMAX-biograf, största digitala 3D-biograf och ett av Europas främsta digitala planetarier, visas föreställningar som tar dig med mitt in i äventyret!

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera