Tema

Brännande smärta och klåda styrs av samma nervceller

Att det är svårt att låta bli att klia sig när det kliar vet alla. Men hur kan klåda lindras? I en ny studie som publiceras i den ansedda tidskriften Neuron idag presenterar forskare vid Uppsala universitet det överraskande fyndet att samma nervceller som är aktiva vid brännande smärta även kan kopplas till klåda.

Att det är svårt att låta bli att klia sig när det kliar vet alla. Men hur kan klåda lindras? I en ny studie som publiceras i den ansedda tidskriften Neuron idag presenterar forskare vid Uppsala universitet det överraskande fyndet att samma nervceller som är aktiva vid brännande smärta även kan kopplas till klåda.

Det finns sjukdomar och rubbningar som medför ökad klåda och som kan vara mycket problematiska för den som drabbas. Mekanismerna bakom klåda är idag inte klarlagda. Vad är det till exempel som gör att det lindrar klådan att klia sig?

I den aktuella studien, som gjordes på möss, undersökte forskargruppen under ledning av professor Klas Kullander vid institutionen för neurovetenskap de nervceller som överför signaler vid brännande smärta. När genen som styr dessa nervceller förlorat sin förmåga att signalera reagerade mössen som väntat mindre på hetta, men överraskande var att de också började klia sig oavbrutet.

–    Dessa fynd länkar samman brännande smärta med reglering av klådkänslighet, vilket var mycket överraskande och intressant, säger Klas Kullander.

Överdriven klåda är mycket obehagligt och är svårbehandlat. Till exempel är det en vanlig komplikation efter operationer och brännskador. Eksem och andra hudsjukdomar kan också ge allmän klåda. Ökad kunskap om bakomliggande faktorer öppnar möjligheter för att utveckla nya behandlingsformer mot klåda, till exempel att aktivera smärtfibrer för att dämpa klådan, något som stöds av dessa nya rön.

–    På sikt, och med hjälp av mer forskning, kan man förhoppningsvis helt klarlägga vilka nervfibrer som leder själva klådan, och då kan det gå att utsläcka klådan direkt vid källan, säger Klas Kullander.

Referens: Malin C. Lagerström, Katarzyna Rogoz, Bjarke Abrahamsen, Emma Persson,Björn Reinius,Karin Nordenankar,Caroline Ölund,Casey Smith,José Alfredo Mendez,Zhou-Feng Chen,John N. Wood, Åsa Wallén-Mackenzie, Klas Kullander. VGLUT2-Dependent Sensory Neurons in the TRPV1 Population Regulate Pain and Itch, Neuron, Volume 68, Issue 3, 529-542.

För mer information kontakta professor Klas Kullander, institutionen för neurovetenskap, Science for Life Laboratory http://www.uu.se/node808 , tel: 018-471 45 19, mobil: 070-846 75 24, klas.kullander@neuro.uu.se
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Brännande smärta och klåda styrs av samma nervceller

 lästid ~ 2 min