Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 november 2010

Första gotländska odlade tryffeln skördad

Nyligen skördades den första odlade gotländska tryffeln. Tidigare har man bara lyckats få fram delikatessen från importerade plantor.– Det här visar att vi i Sverige kan odla vår egen högklassiga tryffel, säger Christina Wedén, forskare vid Uppsala universitet, som har lett den forskning som nu gett resultat.

Nyligen skördades den första odlade gotländska tryffeln. Tidigare har man bara lyckats få fram delikatessen från importerade plantor.
– Det här visar att vi i Sverige kan odla vår egen högklassiga tryffel, säger Christina Wedén, forskare vid Uppsala universitet, som har lett den forskning som nu gett resultat.


Tio år efter plantering sniffade tryffelhundarna Malva och Jippi för några dagar sedan fram den lilla tryffelknölen under en ek i en odling på sydöstra Gotland. Sammanlagt planterades under år 2000 och 2001 tretusen ekar på ön, alla med rötter koloniserade av tryffel.

Ekplantorna har på en plantskola i Frankrike drivits upp ur danska ekollon ympade med gotländsk tryffel. I stället för att som med vildvuxen tryffel bara ha att hoppas på att svampen ska kolonisera ekarna, kan man nu genomföra och kontrollera koloniseringen i laboratorium före utplantering.

Ekarna i de gotländska odlingarna är certifierade för tryffelodling av Frankrikes lantbruksinstitut INRA. I Frankrike finns flera kontrollinstanser för officiell certifiering av trädplantors lämplighet för tryffelproduktion. Ett liknande system håller också på att växa fram i Sverige. Det är viktigt för tryffelodlingens framtida rykte då man vill undvika att plantor distribueras som inte håller måttet.

Christina Wedén, forskare vid avdelningen för farmakognosi vid Uppsala universitet, har undersökt tryffeln på Gotland sedan 1997 och initierade de första svenska odlingarna 1999.
Hon tror att framgången för den lokala tryffelodlingen innebär att man kan möta efterfrågan på en nordisk tryffelmarknad,
–    Där kan Sverige börja ta plats som visionen om det nya matlandet, säger Christina Weden.

För mer information kontakta Dr Christina Wedén, 0708855872, christina.weden@fkog.uu.se
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera