Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 november 2010

Sinande oljereserver guldläge för svensk industri

Det är bara en tidsfråga innan det blir en ren och skär nödvändighet för tillverkningsindustrin att övergå till förnyelsebara råvaror. Men omställningen går trögt. Olja är fortfarande det vanligaste råmaterialet för att göra plaster, färger, hygienprodukter, lim, lacker och kemikalier. Samtidigt gör situationen att svensk industri har en gyllene chans att skaffa sig konkurrensfördelar – om man inte väntar för länge! I Sverige finns nämligen något så ovanligt som både god tillgång till skog och andra naturresurser och hög vetenskaplig kompetens inom bioteknik-området.

Det menar en grupp lundaforskare som därför ordnar en konferens i ämnet. Den 8 – 9 november presenteras goda exempel och den senaste forskningen inom området för företag och andra intresserade.

– Vi vill visa på att det här med industriell bioteknik, som vi kallar forskningsområdet för att optimera användningen av förnyelsebara råvaror, inte är särskilt svårt. Det tror många. Men med relativt enkla medel kan man komma ganska långt, menar Rajni Hatti-Kaul, professor i Bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

För att lyckas göra förnyelsebara plaster, kemikalier och andra produkter behövs inte bara tillgång till förnyelsebara råvaror från skog och jordbruk utan också kunskaper inom bioteknik. Inte minst handlar det om att veta hur mikroorganismerna och enzymer fungerar. Dessa kan användas för att omvandla råvaran till den produkt man i slutändan vill ha.

Bland talarna märks bland andra Robert Wells, chef för OECD:s bioteknologiska enhet och Lena Ek, centerpartist och ledamot av Europaparlament. IKEA, AstraZeneca, ACO, Perstorp och Akzo Nobel är några av de medverkande företagen. Forskare kommer från Lunds universitet, Chalmers och KTH.

Konferensen ”Industrial Biotechnology – A platform for sustainable growth in Sweden” vänder sig till företag, politiker, journalister och andra som vill veta mer om industriell bioteknik och de möjligheter området kan ge . Konferensen äger rum 8-9 november i Lunds stadshall. Den är fulltecknad men ett fåtal journalister kan få plats. Läs mer om konferensen här: www.greenchem.lu.se under “news”.

För mer information, kontakta Josefin Ahlqvist, tekn lic i Bioteknik och programsekreterare Greenchem, Bioteknik, 046-222 48 38, 0702-41 68 54, Josefin.Ahlqvist@biotek.lu.se eller Rajni Hatti-Kaul, Professor, Bioteknik, 046-222 48 40, 0708-74 85 40, Rajni.Hatti-Kaul@biotek.lu.se . Högupplöst bild på Rajni Hatti-Kaul finns i universitetets bildbank: http://bildweb.srv.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera