Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 oktober 2010

Uppsala universitet deltar i satsning på geoturism

Många ägnar sig åt geoturism utan att tänka på det. Till exempel när de tittar på raukar på Gotland eller plockar fossil på en strand. Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet vill öka intresset och underlätta för dem som vill upptäcka det geologiska landskapet. Därför ger de nu ut en serie böcker på temat geoturism.

Geoturism är resande med fokus på geologiska attraktioner. Något det finns gott om i Skandinavien. Allt från spektakulära landformer skapade genom landhöjning eller jordbävningar till meteoritkratrar. Men geoturism är också resande som kännetecknas av miljömedvetna resenärer med ett intresse för att bevara miljö och kultur på resmålen.

– I USA är geoturism jättestort. Där finns ju också många intressanta resmål som till exempel Grand Canyon. Men det finns i Sverige också även om vi kanske inte tänker på att vi är geoturister när vi tittar på raukar eller samlar fossil på en strand, säger Sebastian Willman, informatör på institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Inom ramen för det EU-finnansierade projektet Fostering Geoturism on Central Baltic Islands släppte nyligen institutionen för geovetenskaper den andra boken i en populärvetenskaplig serie som handlar om geologiskt spännande platser i östersjöområdet. Den beskriver hur meteoritnedslag har påverkat landskapet. Några av de platser som skildras är redan kända turistmål som till exempel siljansområdet. Nästa bok som kommer ut i december handlar om Gotland. Förutom beskrivningar av platsernas geologiska historia innehåller böckerna även beskrivningar av hur man bäst tar sig dit. Målet med projektet är att öka intresset för geoturism.

Böckerna är gratis och kommer att finnas på till bland annat museer och turistbyråer eller att ladda ned på adressen http://www.centralbalticgeotourism.eu/

För mer information kontakta Sebastian Willman, informatör vid institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet, telefon 018-471 2742 eller e-post sebastian.willman@geo.uu.se
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera