Artikel från Lunds universitet
14 oktober 2010

Rätt mat skärper minnet och motar typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar

För första gången har forskare tagit reda på vilken effekt flera, och inte bara enskilda, livsmedel med så kallad antiinflammatorisk effekt har på friska personer. Resultaten av en ny koststudie visar att det farliga kolesterolet sjunker med 33 procent, blodfetterna med 14 procent, blodtrycket med åtta procent samt en riskfaktor för blodpropp med 26 procent. Även inflammationen i kroppen sänktes rejält medan minnet och den kognitiva förmågan skärptes.

– Resultaten är över förväntan! Jag vill påstå att det inte finns någon tidigare studie med liknande effekter på friska försökspersoner, säger Inger Björck, professor i livsmedelsrelaterad nutrition vid Lunds Tekniska Högskola och föreståndare för Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet.

I koststudien ingick 44 friska, överviktiga, personer i åldern 50 -75 år. Under fyra veckor fick de äta mat som antas dämpa kroppens låggradiga inflammation, ett tillstånd som i sin tur triggar metabolt syndrom och därmed fetma, typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Testkosten hade tydligt inslag av antioxidanter, lågt GI, d v s långsamma kolhydrater, fullkorn, probiotika, och viskösa kostfiber. Exempel på mat var fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel, vinäger och viss typ av fullkornsbröd. Några produkter i portföljkosten finns ännu inte i handeln utan togs fram specifikt för studien.

Läs ett längre pressmeddelande på Antidiabetic Food Centres hemsida www.ffsc.lu.se/afc : http://www.ffsc.lu.se/upload/LUPDF/Functional_Food_Science_Centre/swe_pm.pdf

För mer information, kontakta Inger Björck, professor i livsmedelsrelaterad nutrition vid Lunds Tekniska Högskola, 046-222 97 38, Inger.Bjorck@appliednutrition.lth.se

Resultaten presenteras vid ett öppet seminarium torsdagen den 14 oktober kl 13.30 – 15.00 i Hörsalen på Palaestra vid Universitetsplatsen i Lund. Under den tiden har Inger Björck inte möjlighet att svara i telefon / mail.

Högupplöst bild på Inger Björck finns i Lunds universitets bildbank, se http://bildweb.srv.lu.se/login/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera