Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 oktober 2010

Elever får göra pH-försök under Kemins dag

Den 15 — 16 oktober anordnas Kemins dag på flera skolor och i år ska eleverna få göra pH-försök med livsmedelsfärger. Temat heter försmak.

 Ulla Nyman arbetar på P&K, plast- och kemiföretagens branschorganisation,  som står bakom satsningen.

Varför har kemi fått en egen dag?
— För att kemi står bakom så mycket innovation, fast människor vet oftast inte om det. Det kan vara svårgripbart för elever att förstå och därför behöver detta uppmärksammas. Frågar man barn så vet de ofta inget om kemi eller tycker att det är tråkigt. Frågar man lärare säger de att kemi är farligt och det är svårt att komma på enkla experiment. Vi vill hjälpa till att ta fram det eftersom experiment är ju väldigt roligt. Kemi är kul!

Hur ser intresset ut för Kemins dag?
— Från att vi började med experimentpaket 2002 och skickade ut 100 paket har intresset ökat. I år delade vi ut 3 600 paket, vilka tog slut på bara några dagar. Ekonomin är det som hindrar oss att skicka ut ännu fler, för intresset finns.

Samarbetar ni med några universitet för att ta fram experimenten?
— Vi får hjälp av resurspedagoger på två Science Center för att ta fram experimenten.  Utbildningsmaterial som lärarna får med skriver vi själva, men vi har lånat upplägget från Umeå universitets skolsida (se länk nedan).

Årets tema heter försmak, varför då?
— Temat försmak har kommit till för att berätta att nästa år är Kemins år. Efter att vi bestämt tema för varje år tar vi fram ett roligt experiment utifrån det, i år blev det pH-försök med livsmedelsfärger. Det är FN som bestämt att 2011 ska vara International Year of Chemistry och i Sverige är Nationalkommittén för kemi huvudman.

Hur kommer Kemins år att uppmärksammas?
— Delvis är det en gräsrotsrörelse – alla som tycker att kemi är viktigt kan ordna aktiviteter. Information om allt som händer under året samlas sedan på hemsidan (se länk nedan). Många högskolor och universitet kommer till exempel ordna science caféer eller öppna föreläsningar med kemiforskare. Kemins år invigs högtidligt den 27 januari i Stadshuset i Stockholm.  Det blir ett globalt kemiexperiment om vatten och självklart kommer vi ta fram ett extra spännande experiment till Kemins Dag 2011.

Text: Elin Melin, forskning.se

Fotnot:
Kemins dag har arrangerats sedan mitten av nittiotalet, men först år 2002 började P&K att skicka ut experimentpaket.
Länkar:
Officiell sida  för Kemins år i Sverige www.kemi2011.se
Umeå universitets skolsida: http://school.chem.umu.se

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera