Tema

Utdöd fjäril upptäckt i Skåne

Forskare från Lunds universitet har återupptäckt en liten brun nattfjäril som ansetts vara utdöd i 20 år. Under fältarbetet i mellersta Skåne påträffades nyligen ett stort antal av fjärilsarten, strecktecknat backfly som den kallas.

Lars Pettersson är forskare på Biologiska institutionen vid Lunds universitet. Han har under två säsonger följt nattfjärilsfaunan på 18 gårdar i mellersta Skåne, mellan Tomelilla och Svalöv. Till sin förvåning har han hittat ett stort antal nattfjärilsarter som knappast förväntas leva i det moderna jordbrukslandskapet.

– Riktigt kul var att vi häromveckan hittade en art som i princip varit försvunnen från Sverige i mer än 20 år, säger Lars Pettersson.

Den nyupptäckta nattfjärilsarten, strecktecknat backfly, anges som utdöd i 2010 års svenska rödlista över hotade arter. Men Lars Pettersson har nu hittat arten på nytt, dessutom i stor mängd.

– Vi har sett minst 320 djur, säger han.

Lars Petterssons undersökning av nattfjärilar ingår i hans forskningsprojekt om naturvård i jordbrukslandskapet. Forskningen finansieras av Jordbruksverket. Lars Pettersson hoppas nu att lantbrukare runt om i Skåne, och kanske även på andra håll, vill blanda lite eget lockbete av socker och öl för att se efter om de själva har den nyupptäckta nattfjärilen, eller andra arter, hemma på fastigheten. Om man hänger upp en bit tyg doppad i lockbetet brukar det under varma höstnätter komma fram många olika flyn som man kan fotografera.

– Jag tar gärna emot mail med bilder på arten så vi kan se var den finns i landskapet. Det är bara att skicka sina bilder till oss på nattflyn@gmail.com så hjälper vi till med artbestämningen, säger Lars Pettersson.

För mer information, kontakta:
Lars Pettersson, Biologiska institutionen, Lunds universitet
Tel nr 046-222 38 18 eller 070-611 63 45
lars.pettersson@zooekol.lu.se

Recept på lockbete:
Folköl (2,8 %) – 1 burk, 50 cl
Honung – ca 25 g
Farinsocker – ca 55 g
Strösocker – ca 110 g
Äpple – en riven klyfta
Jäst – någon smula
Melass – ca 110 g (om man har, ersätt med farinsocker och strösocker annars)

Utdöd fjäril upptäckt i Skåne

 lästid ~ 1 min