Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 oktober 2010

Därför blir vi allergiska mot solkrämer

Vad händer med solskyddsmedlen när de utsätts för solen? Hur påverkas huden av de nedbrytningsprodukter som bildas? Det visar forskning från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet som presenteras under den kommande hudläkarkonferensen i Göteborg.

I takt med ett ökande ozonhål och förändrade solvanor har fallen av hudcancer ökat runt om i världen. Ett sätt att komma till rätta med detta har varit att propagera för solkrämer. Men den ökade användningen av solkräm har medfört en ökad kontaktallergi och fotoallergi mot solskyddsmedel.

– Det är känt att solkrämerna passerar genom huden in i vår kropp, men vi känner inte till vilken effekt det har på oss. Många av de solskyddsmedel som används går nämligen sönder när solljuset träffar dem. Vi ville därför undersöka vad som kan hända med de kemiska solskyddsmedlen då de utsätts för UV-strålning och hur nedbrytningsprodukterna som samtidigt bildas påverkar huden, säger Isabella Karlsson, doktorand på institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet.

I en studie har nu forskarna lyckats ge en förklaring till vad som händer under processen.

– En av nedbrytningsprodukterna i solkrämer, arylglyoxalerna, visade sig vara starkt allergiframkallande. Vilket skulle kunna förklara varför människor blir allergiska mot solkräm som innehåller dibensoylmetaner, det vill säga en UVA-absorberande substans i solkrämen, berättar Isabella Karlsson.

Detta innebär i första hand en bättre förståelse för mekanismen bakom fotoallergi. Kunskapen kan leda fram till ett solskydd som inte orsakar allergi och kunna avgöra vilka solskydd som det är störst risk att bli överkänslig emot.

Men deras upptäckt har redan gett resultat. Sjukvården har länge haft svårt att testa patienter vid misstanke om fotoallergi och tack vare deras studie är ett nytt test på gång.

–Vi håller i dagsläget på att starta upp samarbete med olika hudkliniker för att kunna göra en utvärdering av testet. Det innebär att fler patienter kommer att kunna få reda på att de har en fotoallergi, vilket kan hjälpa dem i deras vardag samt minska belastningen inom sjukvården, konstaterar Isabella Karlsson.

FAKTA FOTO- OCH KONTAKTALLERGI
En fotoallergisk reaktion beror på att solskyddsmedlet förändras kemiskt av solljuset och kroppens immunsystem reagerar då med en allergisk reaktion. Reaktionen är ovanlig och orsaken till tillståndet är i regel solskyddsmedel. Symtomen är eksemliknande utslag som kan ge klåda. Behandling är att undvika substansen som utlöser allergin.

Studiens titel: Photodegradation of Dibenzoylmethanes: Potential Cause of Photocontact Allergy to Sunscreens
Författare: Isabella Karlsson, Lisa Hillerström, Anna-Lena Stenfeldt, Jerker Mårtensson och Anna Börje

Tid: Lördagen den 9 oktober kl 13:30.
Plats: Föresläsningssal F07,Svenska mässan i Göteborg

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Isabella Karlsson, doktorand på institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten i samarbete med Sahlgrenska akademin, tel: 031-786 91 08, e-post: isabella.karlsson@chem.gu.se
Anna Börje, forskare på institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten i samarbete med Sahlgrenska akademin, tel: 031-786 90 12, e-post: aborje@chem.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera