Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 oktober 2010

IVF-pionjär Robert Edwards – årets nobelpristagare i medicin eller fysiologi

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har utsett året nobelpristagare i medicin eller fysiologi, Robert Edwards. Han är mannen bakom det första lyckade försöket att behandla barnlöshet med provrörsbefruktning. Det var 1978. Några år senare föddes Nordens första provrörsbarn på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Årets nobelpristagare i medicin eller fysiologi, professor emeritus Robert Edwards från universitet i Cambridge gjorde redan försök i mitten av 1960-talet att hitta de rätta omständigheterna för befruktning av mänskliga äggceller utanför kroppen.

Men först 1978 lyckades den första provrörsbefruktningen och världens första IVF-barn, Louise Brown, föddes i Storbritannien. Ungefär 2,1 miljoner barn har sedan dess kommit till via provrörsbefruktning. I Sverige föddes det första IVF-barnet i Göteborg 1982 och forskningteamet bakom framgången bestod av forskare från Göteborg. Teamet leddes av professor emeritus Lars Hamberger och övriga forskare som deltog i gruppen var: professor emeritus Per-Olof Jansson på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och docenterna på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin: Matts Wikland, Torbjörn Hillensjö och Lars Nilsson

Sahlgrenska akademin bedriver omfattande forskning på området ofrivillig barnlöshet. Tre procent av alla infertila par kan inte bli gravida för att kvinnan av olika anledningar inte har någon livmoder. Sedan flera år pågår forskning vid Sahlgrenska akademin som kan göra det möjligt att ge kvinnan en ny livmoder genom transplantation. I somras genomfördes djurförsök med professor Mats Brännström i spetsen där forskarna kom ett steg närmare som kan leda till världens första lyckade transplantation av en mänsklig livmoder.

FAKTA OFRIVILLIG BARNLÖSHET
Ofrivillig barnlöshet ses hos 9 procent av par i barnafödande ålder, många av dessa par söker hjälp från sjukvården för utredning och behandling av infertilitet. Orsakerna kan bland annat vara äggledarskador, nedsatt spermakvalitet, avsaknad av spermier, endometrios, hormonrubbningar men ibland finner man ingen förklaring till ofrivillig barnlöshet. In vitro fertilisering, IVF, är idag en etablerad behandlingsform och paren erbjuds ofta tre behandlingar.

Kontaktinformation
För mer information och kommentarer om Robert Edwards kontakta:
Per-Olof Jansson, professor emeritus på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin, telefon 031- 342 21 48, mobil 0708-85 43 88, e-post:per-olof.janson@obgyn.gu.se
Lars Nilsson, docent på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin, e-post:lars.b.nilsson@vgregion.se
Christina Bergh, professor på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin- bedriver en omfattande forskning kring IVF, telefon 031-342 37 95, mobil: 073-688 93 25
Mats Brännström, professor på avdelningen för gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska akademin, e-post:mats.brannstrom@obgyn.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera