Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2010

Livslångt idrottande ger sensationella resultat

Äldre aktiva skidåkare har dubbelt så hög syreupptagningsförmåga som äldre som inte tränar. Det visar ny forskning vid Mittuniversitetet.- Resultaten visar att människan även i hög ålder har stor potential att upprätthålla en hög fysisk arbetsförmåga och därmed en bättre livskvalitet, säger Per Tesch, professor i idrottsvetenskap.

Mittuniversitet och Karolinska Institutet inledde för ett år sedan en undersökning av äldre och fortfarande aktiva skidåkare. Undersökningen fick stor medial uppmärksamhet i samband med tester och experiment i Östersund. Några av landets skidhjältar, nu mer än 90 år gamla, medverkade.

Nu presenteras de första resultaten från undersökningen. De visar att maximal syreupptagningsförmåga är dubbelt så stor hos aktiva äldre män som hos jämnåriga män som inte tränar. Resultaten för de aktiva åldringarna är jämförbara med värden för 40-50 år yngre män som inte uthållighetstränar. Analyser av muskelprover på molekyl- och cellnivå visar en profil som liknar den man ser hos yngre.
– De höga värden för maximal syreupptagningsförmåga som vi uppmätt har aldrig tidigare rapporterats hos en population män i den här åldern, säger Per Tesch.

Resultaten från undersökningen presenteras vid American College of Sports Medicine; Integrative Physiology of Exercise i Miami Beach den här veckan.

Studien är del av ett större samarbetsprojekt som drivs av fysiologen Per Tesch, professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet och Scott Trappe, professor i idrottsfysiologi vid Ball State University, Muncie, USA. Ytterst syftar projektet till att studera hur muskulatur, cirkulationsapparat och prestationsförmåga påverkas av livslångt idrottande högt upp i åren.

Kontaktinformation
Per Tesch, professor i idrottsvetenskap,
mobil 0708-193110 alt. 0768-219219
e-post per.tesch@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera