Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2010

Kamerajägaren som skildrade naturen och det samiska

En ny bok berättar om fotografen, filmaren och skribenten Stig Wesslén, under mitten av 1900-talet en välkänd person i den svenska offentligheten. Bokens redaktörer, Erland Mårald och Christer Nordlund, är idéhistoriker vid Umeå universitet.

Alla som är intresserade av natur, det samiska, svensk 1900-talshistoria eller filmhistoria finner ingångar i boken Kamerajägaren. Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska. Stig Wessléns (1902–1987) framgång och berömmelse vilade i hög grad på hans foto- och filmkonst, men också på att han hade ett budskap som slog an och väckte uppmärksamhet i samtiden. Wessléns gärning gick ut på att dokumentera den vilda naturen, som han älskade, och att upplysa mänskligheten om att den var hotad av det moderna samhällets framfart. Wesslén såg också den samiska kulturen som hotad, och började med samma energi dokumentera även den innan det var för sent.

Boken lyfter fram Stig Wesslén och hans gärning ur en rad perspektiv. Vem var egentligen denne man, som oförtrutet färdades genom landskapet med sin otympliga kamera på jakt efter sällsamma objekt att föreviga? Vad var det som han ville åstadkomma? Vad kan hans dagböcker säga oss om personen Stig Wesslén? Vilka var hans bärande idéer och varifrån hämtade han sin inspiration?

Kamerajägaren. Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska är utgiven av Kungl. Skytteanska Samfundet. Redaktörer är Erland Mårald och Christer Nordlund, och övriga medverkande är Kjell-Åke Aronsson, Kjell Danell, Ebba Lisberg Jensen, Kajsa Kuoljok, Patrik Lantto, Ulla Lundström, Henrik Lång, Christer Olsson, Sverker Sörlin och Karin Wesslén.

Boken kommer att presenteras två gånger under hösten, dels på Nordiska museet den 20 oktober och dels på Svenska Filminstitutet den 21 oktober.

Kontaktinformation
Boken/recensionsexemplar kan beställas från Kungl. Skytteanska Samfundet via e-post.

För ytterligare information, kontakta gärna
Erland Mårald, institutionen för idé- och samhällsstudier
Tel 090 7866545
E-post erland.marald@idehist.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera