Artikel från forskning.se
27 augusti 2010

P-piller för män

Nyligen rapporterade RFSU om orättvisa subventioner av preventivmedel. Vi blev nyfikna på jämställdheten och ställde frågan: Finns p-piller för män? Svaret: Nej, men det skulle kanske finnas med lägre säkerhetskrav.

Stefan Arver är docent och överläkare vid Centrum för Andrologi och Sexualmedicin,Karolinska Universitetssjukhuset.

Hur fungerar p-piller?
— Den vanligaste typen av p-piller för kvinnor stör ägglossningen så att det inte mognar fram några befruktningsdugliga ägg. Minipiller påverkar miljön i livmodern så att spermierna inte kommer fram till ägget och hindrar befruktade ägg från att fästa i livmoderslemhinnan. Minipiller kan också hindra ägglossning.  Utöver det finns dagen efter-piller som påverkar livmoderslemhinnan så att ett befruktat ägg inte kan växa till.

Finns det för män?
— Nej, det gör det inte. Det finns två preventivmetoder för män, det ena är kondom och det andra är sterilisering. Män har till skillnad från kvinnor en kontinuerlig produktion av  könsceller (spermier) och saknar en variation i cykler. För att stoppa spermieproduktionen måste man blockera de signaler från hjärnan som talar om för testiklarna att de ska bilda spermier.

Men är det möjligt?
— Jo, men det är lite knepigt. Man kan stoppa hormontillförseln och stimulansen av testiklarna, men utan testosteron så tappar mannen också lust och intresse för sex. Därför måste man använda två mediciner; en i form av p-stav eller p-piller för att stänga av signalerna från hjärnan och en annan i form av externa testosteroninjektioner. 

Kan vi förvänta oss ett preparat på marknaden?
— Forskning har bedrivits länge, men än har ingen modell blivit accepterad. Målgruppen som ska behandlas är bland annat unga män och under lång tid. Är det ofarligt? Vi vet inte och med de höga krav på säkerhet som finns idag är det svårt att gå vidare och prova på människor.

Men fanns det inga säkerhetskrav när p-piller för kvinnor uppfanns?
— De regelverk som fanns då – under 50, 60-talet – är inte ens en bråkdel av de regelverk som finns idag. Nu är det nolltolerans och kraven på dokumenterad säkerhet är väldigt höga. Ett fungerade p-piller ska fungera omedelbart, vara säkert under behandlingstiden och när man avbryter en behandling ska medicinen sluta ge effekt. Även om man har belägg för att p-piller för män fungerar, så är det inte tillräckligt prövat för att vara säkert på marknaden.

Så säkerheten är det största hindret till varför p-piller för män inte finns idag?
— Ja, det skulle jag säga.

Text: Elin Melin, forskning.se
 

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera