Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 juli 2010

Unik konfliktdatabas som Iphone-applikation

I Konfliktdatabasen vid Uppsala universitet samlas neutral information om alla världens krig och konflikter. Nu finns den populära databasen också som Iphone-applikation, vilket gör informationen lätt tillgänglig för forskare, journalister och andra intresserade även utan internetuppkoppling.

Att hitta balanserad information om konflikter är ofta svårt, och den luckan vill Konfliktdatabasen fylla. Sedan 1980-talet har forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet samlat in fakta om mer än 300 konflikter, statistik över civila offer i strid, sammanfattningar av fredsavtal och mycket mer. Databasen, som är unik i världen i sitt slag, finns tillgänglig på internet får användas fritt av vem som helst.

– Vi inom Uppsala konfliktdataprogram har länge varit måna om att nå ut med information om väpnade konflikter och organiserat våld till en bred publik. Inom forskarvärden är vi redan en av de mest använda datakällorna, men vi vill att neutral konfliktinformation ska vara lättåtkomlig även för allmänheten, säger projektledare Stina Högbladh vid institutionen för freds- och konfliktforskning.

Fördelen med den nya Iphone-applikationen är att den, i motsats till databasen på internet, inte kräver internetuppkoppling för att fungera. Det gör den speciellt användbar för till exempel forskare, journalister och biståndsarbetare som är ute i fält.

– När man väl har laddat ner applikationen har man informationen ständigt tillgänglig i sin Iphone, säger Åke Johansson, it-strateg vid avdelningen för kommunikation och externa relationer som har lett arbetet med att ta fram Uppsala universitets första Iphone-applikation.

– Det har varit en utmaning att implementera en så komplex databas på en plattform där skärmstorleken är väldigt begränsad. Vi har haft som mål att applikationen ska kännas enkel och intuitiv både för trogna Iphone-användare och för den som är vana vid webbversionen av konfliktdatabasen, säger Anton Holmquist, utvecklare på företaget Monterosa som varit med och utvecklat applikationen.

Referenslänk: Ladda ner Iphone-applikationen
Referenslänk: Uppsala konfliktdataprograms webbplats

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera