Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 juni 2010

Ny princip för hur muskelsmärta signaleras upptäckt

Långvarig muskelsmärta kan hänga samman med en tidigare okänd princip för hur smärtsignaler fortplantas i människokroppen. Det visar Umeåforskarna Tuija Athanassiadis och Karl-Gunnar Westberg, i samarbete med kanadensiska kolleger, i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.

I musklerna finns sinnesorgan som kallas muskelspolar. Deras uppgift är att informera hjärnan om förändringar i muskellängden. Muskelspolarna innehåller därför en speciell typ av grova nervtrådar, som signalerar vid muskelsträckningar. Umeåforskarnas studier visar att muskelspolar även innehåller tunna nervtrådar med smärtreceptorer. När en muskel skadas till följd av överbelastning aktiveras dessa smärtreceptorer genom frisättning av en signalsubstans från de närliggande sträckkänsliga nervtrådarna i muskelspolen.

Tidigare har man trott att muskulaturens smärtreceptorer uteslutande ligger i de hinnor som omger musklerna eller i anslutning till musklernas blodkärl, och att smärta uppstår när muskelfibrer omkring dessa strukturer blir skadade, t ex vid överbelastning. Med dessa nya fynd fäster umeåforskarna uppmärksamheten på en hitintills okänd och intressant mekanism. Skador på muskelspolens sträckkänsliga nervtrådar kan bidra till och underhålla långvariga smärttillstånd i såväl käkmuskler som i andra muskler.

Referens:
James P. Lund, Somayeh Sadeghi, Tuija Athanassiadis, Nadia Caram Salas, François Auclair, Benoît Thivierge, Isabel Arsenault, Pierre Rompré, Karl-Gunnar Westberg, Arlette Kolta: Assessment of the Potential Role of Muscle Spindle Mechanoreceptor Afferents in Chronic Muscle Pain in the Rat Masseter Muscle
PLoS One juni 2010; volym 5, utgåva 6, e11131.

Artikeln finns publicerad på
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0011131

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Kar-Gunnar Westberg på:
telefon 090-786 69 48
e-post k-g.westberg@physiol.umu.se

Porträttbild på:
http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/46/46377_westberg_kg.jpg

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera