Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juni 2010

Tydligt samband mellan fetma och D-vitaminbrist

Överviktiga har ofta allvarlig D-vitaminbrist och rubbad kalkomsättning i kroppen visar en ny studie från Uppsala universitet, som nu publiceras i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Detta problem har fått alldeles för lite uppmärksamhet inom vården, menar forskarna.

Sambandet mellan fetma och rubbad kalkomsättning och D-vitaminbrist har uppmärksammats i några tidigare studier, men i den nya studien framkommer dess betydelse för första gången mycket tydligt. Det är sammanlagt 108 överviktiga personer (76 kvinnor, 32 män) som undersökts och resultaten visar att 70.4 procent hade tydlig D-vitaminbrist, vilket bland annat kan leda till benskörhet. Överviktiga bör därför få vitamintillskott.

– Problemet med D-vitaminbrist kvarstår och kan även förvärras också efter operation för övervikt (s.k. gastric by-pass), något som få känner till. Därför behöver man fortsätta med detta tillskott även efteråt, säger Per Hellman, professor i kirurgi vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset, som tillsammans med läkaren och doktoranden Hella Hultin genomfört studien.

I studien undersöks inte bara vitaminbrist, utan hela kalkregleringen i kroppen. Resultaten ger stöd till tidigare antaganden att kalkomsättningen är rubbad hos överviktiga och att det stör bisköldkörtelfunktionen på ett sätt som inte tidigare är känt. Exakt hur mekanismen bakom D-vitaminbristen uppkommer är inte känd, men enligt forskarna är det sannolikt övervikten som leder till vitaminbristen och inte tvärtom. Det finns en rad hypoteser. D-vitamin, som är ett fettlösligt vitamin, kan bindas upp i fettvävnaden och därmed bli otillgängligt för kroppen. Bristen kan också uppstå av för lite solljus, eftersom överviktiga tenderar vara ute mindre än andra. Forskarna konstaterar att det är viktigt att ha en bra uppföljning på överviktspatienterna, inte minst med tanke på risken för benskörhet.

– Patienter vid Akademiska sjukhusets överviktsenhet får nu ett rejält tillskott av D-vitamin. Men det är viktigt att få upp ögonen för problemet även inom primärvården, idag skickas många patienter bara iväg efter operation utan uppföljning, säger Per Hellman.

Studien är den första i en rad som kommer att publiceras i olika tidskrifter framöver.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Hella Hultin, doktorand i kirurgi, via växeln 018-611 00 eller hella.hultin@surgsci.uu.se eller Per Hellman, professor i kirurgi, överläkare vid Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 46 17, per.hellman@surgsci.uu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera