Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 april 2010

Stora mössor i vattenloppornas vårmode

Det är ännu en av djurvärldens olösta gåtor: varför skiftar honor utseende efter årstiden medan hanar ser likadana ut året om? Forskare vid Göteborgs universitet som studerat vattenloppans modetrender har hittat några av svaren.

Vad kan millimeterstora vattenloppor från tjugo småsjöar i Munkedals kommun säga om djurens vinter- och sommarmode? En hel del. Vattenloppan är nämligen en av djurvärldens trendsäkraste kräftdjur.

Vattenloppan har förmåga att, alltefter omgivning och årstid, förändra sitt utseende genom att till exempel lägga till nya accessoarer: en vattenloppa kan skaffa sig långa antenner, en större ryggpuckel eller en ny ”mössa” i varierande storlekar.

Forskare vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet, som studerat vattenloppor i Örekilsälvens avrinningsområde tror att accessoarerna är vattenloppans sätt att minska risken för att bli fångad och uppäten.

Det anmärkningsvärda är att vattenloppor i olika sjöar följer olika trender. Till exempel har det högt upp i Örekilsälvens vattensystem varit populärt att honorna har små runda mössor och ganska stora kroppar. Honorna längre ner i systemet har gjort tvärtom – större mössor men mindre kroppar.

Hans Lord, forskare vid Zoologiska institutionen, ger förklaringen i sin avhandling: en stor mössa skyddar vattenloppan mot små ryggradslösa rovdjur, eftersom den gör det svårare för de små rovdjuren att fånga och hålla fast loppan.

Mindre kroppar är i sin tur vattenloppans sätt att anpassa sig till rovfiskarna, som lokaliserar sitt byte med hjälp av synen. Kombinationen liten kropp och stor mössa är en kompromiss: den mindre kroppen minskar risken att bli upptäckt av en fisk, den stora mössan (som är genomskinlig och därför inte syns för fisken) skyddar mot ryggradslösa rovdjur.

Hanarna däremot verkar ointresserade av rådande trender.

En förklaring kan ha att göra med fortplantningen: eftersom honan bär på avkomman innebär en dödad hona en större förlust än en dödad hane. Alltså lönar det sig mer för honorna att investera i ett utseende som skyddar mot rovdjur.

En annan förklaring är att hanarnas huvudsakliga intresse är att så snabbt som möjligt hitta honor att para sig med – och att simma ifatt en hona iklädd stor mössa och långa antenner kräver för mycket energi, och går för långsamt med risk att andra hanar hinner före.

Detta förklarar också varför modet är mer extravagant på sommaren än på vintern.

–När vattnet är kallt blir det mer trögflytande, vilket gör det extra jobbigt att simma med accessoarer. Det är en av förklaringarna till varför vi bara hittar vattenloppor med extremt utseende under sommaren, när vattnet är varmt, men inte under resten av året. En annan förklaring är att det under sommaren finns fler ryggradslösa rovdjur, säger Hans Lord, forskare vid Zoologiska institutionen och expert på modetrender i vattenloppvärlden.

Avhandlingen Morphological antipredator adaptations in water fleas försvarades vid en disputation vid Zoologiska institutionen.

Kontaktinformation
Kontakt:
031 174940
hans.lord@zool.gu.se

Bildtext: Foton av fem vattenloppor, honor av arten Daphnia cristata, fångade i augusti i fem olika sjöar inom Örekilsälvens avrinningsområde i Munkedals kommun. På bilderna syns exempel på olika storlekar och former av mössor.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera