Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 mars 2010

Gammalt språk lärs ut på modernt sätt

Även om det var länge sedan någon hade latin som modersmål lever språket fortfarande i allra högsta grad. Så även på webben. Som första lärosäte i landet erbjuder Göteborgs universitet hela grundkursen i latin som nätbaserad distanskurs.

Nu i dagarna avslutas den första av fyra delkurser som tillsammans utgör hela grundkursen i latin. All undervisning sker på distans via webben och konkurrensen om de 80 platserna var tuff. Inför kursstarten i januari hade cirka 300 anmälningar kommit in.

– Det finns ett stort intresse för latin men samtidigt ett behov av andra sätt av undervisning. Många förvärvsarbetar eller läser på en annan högskola, säger universitetslektor Christina Thomsen Thörnqvist, som håller i kursen.

Två gånger i veckan lägger hon ut en ny lektion i form av en film på 20 till 25 minuter på universitetets webbaserade lärplatttform. I filmen går hon igenom grundläggande latinsk grammatik. Studenterna arbetar sen på egen hand med glosor, meningar och olika inlämningsuppgifter.

Studenterna kan se lektionerna genom att via sin dator logga in på lärplattformen. Där kan de också kommunicera direkt med sina lärare och kurskamrater, till exempel i diskussionsforum. En form av undervisning som uppskattas av studenten Jenny Brodin.

– Det fungerar över förväntan. Det är ett bra upplägg med två korta föreläsningar, där det tydligt framgår vad man ska göra. Jag har velat läsa latin i många år men eftersom jag arbetar heltid har det inte gått förrän nu när jag inte behöver vara på universitetet, säger hon.

En av hennes kurskamrater, Sven Gunnar Lönn, har också lockats länge av latin.

– Man stöter på latin i olika sammanhang och jag vill lära mig hur språket är uppbyggt. Det bästa med kursen är tillgängligheten, att jag inte behöver gå iväg.

Både Sven Gunnar Lönn och Jenny Brodin lägger ner lite mer tid på kursen än de räknat med, men det är inget som avskräckt dem. Tvärtom. Båda två tänker fortsätta med den andra delkursen.

Deras lärare, Christina Thomsen Thörnqvist, är glad för alla positiva reaktioner hon fått från sina studenter. För egen del är det första gången hon undervisar på det här sättet och hon tror mycket på konceptet med nätbaserad distansundervisning.

– Föreläsningarna ligger ute på vår lärplattform och går att se flera gånger för de som vill repetera. Den här undervisningsmetoden tycker jag suddar ut gränserna mellan campus och nätet mer och mer, säger hon.

Kontaktinformation
För mer information om latin på distans, kontakta Christina Thomsen Thörnqvist på telefon: 031-786 4348 eller e-post: christina.thornqvist@class.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera