Tema

Saber håller koll på dina energikostnader

Med den kalla vintern följer dyrare elräkningar, något som drabbar flertalet svenska fastighetsägare. Luleåföretaget Kyab har, baserad på forskning utförd vid Luleå tekniska universitet, tagit fram en unik energimätare som gör att villaägare enkelt kan få kontroll över sina energikostnader och sänka dem med ca 20 procent. Med nytt riskkapital och fler anställda ska Kyab erövra den svenska

Energimätsystemet Saber har utvecklats av forskaren och ägaren till Kyab, Kimmo Yliniemi. Saber är anpassat till europisk standard och mäter såväl fjärrvärme som vatten, gas och el.

– Vi förhandlar just nu med flera stora energibolag och siktar på rikstäckande distribution och installation av Saber under 2010, säger Kimmo Yliniemi.

Systemet är billigt och enkelt att installera för den vanlige villaägaren. 5000 kronor kostar utrustningen och installationen, då ingår support, en gratis konsultation om hur man kan styra om sin förbrukning och spara upp till 20 procent av energikostnaden.

Till skillnad från andra mätare på marknaden kan Saber separera hur stor del av energiåtgången som kopplas till varmvattenförbrukning respektive uppvärmning av huset. Mätaren är uppkopplad till en databas. Via Internet kan husets ägare kontrollera och styra sin förbrukning. Här finns också en topplista som visar hur man själv ligger till i förbrukning jämfört med andra jämförbara fastigheter. I listan visas förbrukning, antal boende mm hos de fastigheter som kopplat upp sig till databasen.

– Ser man att grannhuset förbrukar hälften av vad man själv gör av med är det en tydlig signal till att se över den egna förbrukningen, säger Kimmo Yliniemi.

Saber är ett resultat av forskning vid Luleå tekniska universitet. Det bygger på en algoritm som separerar energiåtgången för uppvärmning från den som rör varmvattenproduktionen. Mätsystemet tillverkas i Norrbotten. Energimyndigheten,Vinnova och privata riskkapitalister hör till dem som stöttar med finansiering.

Kontaktinformation
Upplysningar: Kimmo Yliniemi, 0920-750 85 , 070-222 47 86 , kimmo(@kyab.se. Hemsida:www.kyab.se

Saber håller koll på dina energikostnader

 lästid ~ 1 min