Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 februari 2010

Jämställdhet inom räddningstjänsten

Jämställdhet inom räddningstjänsten studeras i ett nytt forskningsprojekt som Luleå tekniska universitet genomför i samarbete med Försvarshögskolan och Linköpings universitet.

— Räddningstjänsten är otroligt ojämställd. Andelen kvinnliga brandmän är mindre än 2%, säger Ulf Mellström, professor i ämnet Genus och teknik, vid Luleå tekniska universitet.

Ulf Mellström är vetenskaplig ledare för projektet där forskarna ska arbeta med olika aspekter av jämställdhetsproblematiken inom räddningstjänsten.

Fokus ligger på könsrelaterad teknikhantering i räddningstjänstens verksamhet och i brandmannautbildningen på gymnasienivå.

”Genus och räddningstjänst: teknik, organisation och jämställdhetsintegrering” är namnet på projektet.

— Det är ett forskningsområde som vi är väldigt bra på vid Luleå tekniska universiet, säger Ulf Mellström. Räddningstjänsten förändras allt mer från en reaktiv till en proaktiv förebyggande verksamhet där man möter medborgarna och då måste man också ha en mer jämställd verksamhet.  

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera