Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 december 2009

Dålig munhygien bland 19-åringar

Svenska 19-åringar måste bli bättre på att sköta sin munhygien. Sju av åtta ungdomar har oacceptabel munhygien, vilket ökar risken för framtida tandproblem. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Resultaten publiceras i tidskriften Swedish Dental Journal. I studien undersöktes 500 slumpvis valda ungdomar i Västra Götaland (Fyrbodal och Skaraborg).

– I genomsnitt hade ungdomarna bakteriebeläggningar på hälften av alla sina tandytor, vilket är alldeles för mycket. Sju av åtta ungdomar hade mer plack än de nivåer som anses vara okej, säger doktoranden Jessica Skoog Ericsson.

Även tandköttsinflammation var vanligt som en följd av den dåliga munhygienen. Sammantaget kan detta öka risken för framtida tandproblem och för att utveckla tandlossning.

Studien visar att en stor majoritet av ungdomarna, 76 procent, borstar sina tänder minst två gånger om dagen. Fyra procent av ungdomarna använder också tandtråd dagligen, men lika många rengör inte sina tänder alls vissa dagar.

– Visst kan det vara så att en del friserar sanningen och säger att de borstar sina tänder oftare än de faktiskt gör, men det finns andra studier som visat att ungdomar överlag borstar sina tänder ofta. Antagligen beror den dåliga munhygienen på att de inte borstar tillräckligt väl och inte använder tandtråd, säger Kajsa Henning Abrahamsson, universitetslektor i odontologi vid Sahlgrenska akademin.

Munhygienen var något sämre bland killarna i studien, jämfört med tjejerna. Ungdomarna från Skaraborg hade i genomsnitt mindre plack och tandköttsinflammation än ungdomarna i Fyrbodal. Socioekonomiska faktorer, baserat på ett index för den klinik ungdomarna tillhörde i regionen, spelade däremot ingen roll för ungdomarnas munhygien.

Detta är inte den första vetenskapliga studien som visat på dålig munhälsa bland svenska ungdomar.

– Det är bedrövligt att så många av ungdomarna har så dålig munhygien trots stora satsningar på information och förebyggande insatser. Nu behöver vi som arbetar i tandvården fundera över varför vi inte når ungdomarna bättre, säger Kajsa Henning Abrahamsson.

Tidskrift: Swedish Dental Journal
Artikelns titel: Periodontal health status in Swedish adolescents: an epidemiological, cross-sectional study

Författare: Jessica S Ericsson, Kajsa H Abrahamsson, Anna-Lena Östberg, Maj-Karin Hellström, Kerstin Jönsson och Jan L Wennström

Swed Dent J 2009; 33: 131-139

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Kajsa Henning Abrahamsson, universitetslektor, telefon 031-786 3711, 031-786 3788, 0738-526683, e-post Kajsa.Henning.Abrahamsson@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera