Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 november 2009

Sverige gammal granne med Amazonas

Sverige har legat bredvid Amazonas under ca en miljard år visar nya forskningsrön från Naturhistoriska riksmuseet. Sveriges berggrund är till stor del från den tiden och forskningsresultaten kan ge ledtrådar om var nya malmfyndigheter finns.

För tusen miljoner år sedan såg jorden helt annorlunda ut, och kontinenterna hade helt annorlunda lägen. Söder om Sverige och Skandinavien befann sig inte den europeiska kontinenten, utan det område som nu är Amazonas. Enligt nya forskningsrön från Naturhistoriska riksmuseet bildade nordöstra Europa, Amazonas-området och Västafrika en sammanhängande kontinent under minst tusen miljoner år med början för 1800 miljoner år sedan. Det ska jämföras med att jordens ålder är 4,6 miljarder år.

– Den här upptäckten började faktiskt med sax och papper. Jag klippte ut kontinenterna från geologiska kartor och lade pussel. Med kartornas hjälp gick det att följa områden med samma ålder på berggrunden från en kontinent till en annan, och se hur de bildade ett sammanhängande mönster. Underlaget till kartorna bygger på det avancerade analysarbete med åldersbestämning av berggrunden som utförs vid Naturhistoriska riksmuseet och andra laboratorier, säger forskaren Åke Johansson vid Naturhistoriska riksmuseet.

Flera gånger har jordens kontinenter suttit ihop i stora superkontinenter. Den senaste kallas Pangea och fanns under dinosauriernas tid. Pangea känner geologerna till relativt väl men den näst senaste, kallad Rodinia, är mer svårutforskad. De här resultaten är därför av stor betydelse för kartläggningen av kontinenternas utveckling.

Flera av denna studies områden är rika på metaller. Det gäller här hemma i Sverige men också i Brasilien, Ukraina och Västafrika. En förståelse för hur dessa områden var förbundna med varandra när dessa malmförekomster bildades kan vara av stor betydelse när man söker efter nya malmförekomster.


Denna studie publicerades i tidskriften Precambrian Research:
Johansson, Å., 2009: Baltica, Amazonia and the SAMBA connection – 1000 million years of neighbourhood during the Proterozoic? Precambrian Research, vol 175, p 221-234
(DOI 10.1016/j.precamres.2009.09.011)


Bilder finns att hämta på www.nrm.se/press

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta:
Åke Johansson, forskare och jourhavande geolog vid Naturhistoriska riksmuseet
Telefon: 08 5195 4034
Mobil: 070 394 0969
E-post: ake.johansson@nrm.se

Martin Testorf
Vetenskapskommunikatör
Telefon: 08 519 540 37
Mobil: 0709 42 90 11
E-post: martin.testorf@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera