Artikel från Mittuniversitetet
22 oktober 2009

Hur vitt är ett papper?

Vitare papper och bättre färgåtergivning är exempel på viktiga konkurrensfördelar på en internationell marknad. Men hur vitt är ett papper? Och varför blir semesterbilderna så mörka om man inte köper dyrt fotopapper? Per Edström vid Mittuniversitetet har rönt internationell uppmärksamhet för sin forskning, som har resulterat i en ny generation beräkningsverktyg för simulering av ljus i papper och tryck.

Vithet är en grundläggande egenskap hos papper. Men vad är egentligen vithet, hur uppstår och hur mäter man vithet? Hur svårt kan det egentligen vara att ordna en snygg färgutskrift?

Per Edström forskar inom matematisk modellering och beräkningsvetenskap. Hans modell ersätter en gammal modell från 1930-talet som pappersindustrin och tryckindustrin hitintills har använt sig av.

– Ljus som träffar ett papper kommer att tränga in en bit, en del absorberas och försvinner medan en del sprids i andra riktningar, säger Per Edström. Detta påverkas av fibrer och fyllmedel i papperet, och av olika tillsatser och tryckfärg. Det är en ganska komplex process som ger papperet sitt visuella intryck. Små beståndsdelar i papperet ger ljuset många ytor att spridas mot, och det bidrar till ett ljusare papper. Tryckfärg absorberar i stället ljus i olika våglängder, och ger upphov till färg. Det totala intrycket beror också på hur papperets alla komponenter är fördelade, t.ex. på hur tryckfärgen sjunker in i papperet. Till slut beror färgupplevelsen på hur ögat och hjärnan tolkar synintrycken, och alltihop gör att det inte är så lätt att förstå dessa fenomen i detalj.

Per Edström har fördjupat sig inom numeriska lösningsmetoder för system av kopplade integro-differentialekvationer. Många tillämpningsområden finns och ett är att beskriva hur ljus samverkar med papper och tryck för att ge en visuell upplevelse.

– Jag brukar utmana mina studenter på en liten tävling i slutet på en föreläsning om vithet, säger Per Edström. De får en kvart på sig, och den som kommer tillbaka med det vitaste papperet får ett pris. Trots många entusiastiska studenter har jag ännu inte fått dela ut något pris. Hör av dig om du vill veta varför. Och hur vitt är ett papper egentligen?

Kontaktinformation
Per Edström, 0611-862 44 eller 073-760 21 51. E-post: per.edstrom@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera