Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 oktober 2009

Grönsaker kan skydda ofödda barn mot diabetes

Nu kommer nya belägg för att det är viktigt att gravida kvinnor äter bra och näringsrik mat. Blivande mammor som äter grönsaker varje dag verkar nämligen få barn med mindre benägenhet att utveckla diabetes typ 1. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Studien är genomförd i samarbete med Linköpings universitet, där en befolkningsstudie som kallas ABIS (Alla Barn i Sydöstra Sverige) genomförs. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Pediatric Diabetes.

– Det här är den första studien som visar att det finns ett samband mellan grönsaksintag under graviditeten och risken för att barnet senare utvecklar diabetes typ 1, men det krävs flera och andra typer av studier innan vi kan säga något säkert, säger forskaren och dietisten Hilde Brekke vid Sahlgrenska akademin.

Blodanalyser från nästan 6000 fyraåringar ingår i studien. Typ 1-diabetes kännetecknas av att vissa celler i bukspottskörteln successivt blir allt sämre på att producera insulin, vilket leder till insulinbrist. Barn som riskerar att få diabetes typ 1 har antikroppar i sitt blod som angriper de insulinbildande cellerna.

Av de 6000 barnen hade tre procent antingen förhöjda nivåer av dessa antikroppar eller fullt utvecklad diabetes typ 1 vid fem års ålder. Riskmarkörerna var upp till dubbelt så vanliga hos de barn där mamman sällan ätit grönsaker under graviditeten. Risken var lägst hos de barn där mamman uppgett att hon ätit grönsaker varje dag.

– Vi kan inte utifrån vår studie med absolut säkerhet säga att det är grönsakerna i sig som har en skyddande effekt, men andra faktorer som kan vara kopplade till grönsaksintaget, som mammans utbildning, verkar inte förklara sambandet. Skyddet kan inte heller förklaras av den övriga kosten eller av andra kända riskfaktorer, säger Hilde Brekke.

Grönsaker kan i den här studien betyda alla grönsaker, men inte rotsaker.

FAKTA DIABETES TYP 1
Cirka 50 000 svenskar har diabetes typ 1, en kronisk sjukdom som oftast debuterar före 35 års ålder. Det är än så länge okänt vad diabetes typ 1 beror på, men några av de faktorer som man tror spelar in är olika immunologiska mekanismer, giftiga ämnen i miljön och arvsanlag. Typ 1 diabetes finns i hela världen, men är vanligast i Finland och Sverige.

Tidskrift: Pediatric Diabetes

Artikelns titel: Daily vegetable intake during pregnancy negatively associated to islet autoimmunity in the offspring-The ABIS study.

Författare: Hilde Kristin Brekke och Johnny Ludvigsson

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Hilde Brekke är just nu gästforskare i USA och har därför svårt att svara i telefon. Onsdagen den 21 oktober kommer hon att finnas tillgänglig mellan klockan 14.00 och 16.00 svensk tid på telefon 001 607 255-7547. Hon svarar även så snabbt hon kan på e-post: hilde.brekke@nutrition.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera