Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 oktober 2009

Viktigt skydd mot magsårsbakterie identifierat

Ett särskilt protein på slemhinnan i magen är en viktig del i kroppens försvar mot magsårsbakterien Helicobacter pylori. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. Upptäckten kan förklara varför vissa människor blir sjukare av bakterien än andra.

Studien är genomförd i samarbete med forskare vid universiteten i Brisbane och Melbourne, och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Public Library of Science Pathogens.

– Hälften av alla människor har Helicobacter pylori i kroppen. Många märker inte ens att de bär på bakterien, men en del utvecklar magsår och i vissa fall leder inflammationen till magcancer. Vår upptäckt kan delvis förklara varför bakterien slår så olika, säger Sara Lindén vid Sahlgrenska akademin som är en av forskarna bakom studien.

Forskarlaget visar att ett protein som kallas MUC1 och som finns på slemhinnan i magen är viktigt för kroppens försvar mot bakterien. I kraftig förstoring ser MUC1 ut som träd som sticker upp ur ett lågt buskage på magens yta. Eftersom MUC1 är längre än de övriga strukturerna på cellytan fastnar Helicobacter pylori lätt på proteinet, och kommer sedan aldrig åt att infektera cellen.

– Man kan säga att MUC1 fungerar som ett lockbete som förhindrar att bakterien får nära kontakt med cellytan. Den genetiska variationen mellan människor gör att vi har olika långa MUC1-molekyler, och därför kan detta delvis förklara varför vissa människor blir sjukare av Helicobacter pylori än andra, säger Sara Lindén.

Den svenska delen av forskningen är genomförd vid Sahlgrenska akademins strategiska forskningscentrum MIVAC (Mucosal Immunobiology and Vaccine Center). Forskarna vid centrumet utvecklar nya sätt att behandla sjukdomar som drabbar våra slemhinnor.

FAKTA HELICOBACTER PYLORI
Det finns ett mycket stort antal stammar av den spiralformiga stavbakterien Helicobacter pylori. Bakterien har flera olika strukturer på sin yta som den använder för att låsa sig fast i andra strukturer som en rymdfärja dockar till en rymdstation. Strukturerna ser olika ut på olika stammar av Helicobacter pylori.

Tidskrift: Public Library of Science pathogens
Artikelns titel: MUC1 Limits Helicobacter pylori Infection both by Steric Hindrance and by Acting as a Releasable Decoy

Författare: Sara K Lindén, Yong H Sheng, Alison L Every, Kim M Miles, Emma C Skoog, Timothy H. J. Florin, Philip Sutton och Michael A McGuckin

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Sara Lindén, forskarassistent, telefon 070-981 79 79, 0584-47 20 27, e-post sara.linden@gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera