Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 september 2009

Förnyelsebara plaster är ämnet för Dan Åkesson

Efter många år inom polymerindustrin tyckte Dan Åkesson att det var dags att fördjupa sig i plasternas spännande värld och satsade på forskning. Nu presenterar han en avhandling om förnybara kompositer gjorda av biobaserade härdplasthartser.

Kompositer är lätta och starka material som finns överallt i samhället. De används till allt från båtar, bilar, möbler, rymdindustrin, militära produkter till sportdetaljer. Kommersiella kompositer tillverkas idag av icke förnybara material, t.ex. glasfiber, och binds samman med en härdplast som tillverkas av råolja.

– I min forskning försöker vi ersätta dagens kompositer med förnybara material. Vi använder naturfibrer, t.ex. fibrer från hampa, lin eller trä. Fördelarna med dessa material är att de är biologiskt nedbrytbara, billiga, väger lite och de är förnybara. I stället för att använda oljebaserad plast har vi tillverkat och använt plaster från förnyelsebara material, t.ex. plaster från sojabönsolja. Tillsamman med en forskargrupp i Finland har vi tagit fram härdplaster ut mjölksyra som tillverkas av majs.

Kombination som ger starkt material
De två materialen plast och naturfibrer kan kombineras och ger ett relativt starkt material till t.ex. möbler.

Det finns redan mycket forskning om plaster från förnyelsebara material, men Dan Åkesson har fokuserat på s.k. biobaserade härdplaster om vilket det inte finns så mycket forskning.

Dan Åkesson började forska på Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås 2005. Han har tidigare jobbat inom polymerindustrin som civilingenjör och ansvarig för produktion och labb. Sedan hamnade han på dåvarande forskningsinstitutet IFP Research, idag Sverea IVF. Det var där intresset för att gå vidare som forskare inom polymerteknik väcktes.
– Det kändes som ett aktuellt ämne.

Fortsätter forska inom återvinning
Förutom den forskning han bedrivit inom polymerteknikgruppen på Institutionen Ingenjörshögskolan har han även gjort en kortare forskningssejour på ett universitet i Kina vilket utmynnade i en artikel i avhandlingen.

Efter disputationen hoppas Dan Åkesson kunna forska vidare i plasternas värld på Högskolan i Borås i egenskap av postdoktor inom polymerteknikgruppen, fast då med inriktning på återvinning av kompositer inom ett projekt om mikrorvågspyrolys av kompositer.

Fakta
Namn: Dan Åkesson
Ålder: 39
Kommer från Laholm, Halland
Tidigare gjort: Tekniskt gymnasium, civilingenjörsexamen inom kemiteknik, jobbat inom plastindustrin.
Intressen: Spela schack, fotografering och kinesiska/Kina. Talar en del kinesiska.

Offentlig disputation
Datum: 2 oktober kl. 13:15
Plats: KC, Kemigården 4, Chalmers, Göteborg
Titel: Renewable Composites Prepared from Biobased Thermoset Resins
Opponent: Carl-Eric Wilén, Åbo Akademi University, Finland
Disputationen hålls på engelska.

Kontaktinformation
Dan Åkesson, Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås
Tfn: 033-435 46 31, mobil: 070-551 44 42
E-post: dan.akesson@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera