Om klimatförändringar genom historien
I den nyligen utkomna boken ”Global nedkylning” beskriver Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker vid Stockholms universitet, hur olika klimatförändringar genom tiderna har påverkat historien. Boken berör hur människor har hanterat klimatförändringar som de ställts inför och hur förändringar i klimatet påverkat livsvillkoren på olika håll på jorden under 10 000 år.
I boken ”Global nedkylning” diskuteras olika historiska händelser, som kan ha påverkats av klimatförändringar, i ljuset av den senaste klimathistoriska forskningen.
– Ny forskning visar att klimatet på jorden växlat mycket mer än man tidigare trott och det har haft en stor betydelse för människor i många områden på jorden, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.
Den röda tråden i boken är att det vid alla klimatförändringar har funnits vinnare och förlorare. När det till exempel under början av medeltiden var så pass varmt att England konkurrerade med Frankrike i vinproduktion och vikingarna kunde bosätta sig som bönder på södra Grönland dukade samtidigt mayaindianerna under av svår torka.
I boken betonas betydelsen av kunskap om klimatförändringar förr i tiden för att kunna förstå dem som sker nu, till exempel genom att se tillbaka på vad som hänt när jorden varit varm förut.
Trots att jorden nu värms upp tycker Fredrik Charpentier Ljungqvist att titeln ”Global nedkylning” är passande:
– Även om vi nu upplever en global uppvärmning så har klimatet de senaste 5 000 åren successivt blivit kallare på jorden med ett par särskilt kalla perioder som Lilla istiden mellan 1300-talet och 1800-talet, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.
Boken, som är utgiven på Norstedts förlag, kombinerar historia och klimatvetenskap. Någon bok om klimatförändringar och deras konsekvenser under historien har inte tidigare getts ut i Sverige.
– Nu när global uppvärmning är en så stor fråga känns det angeläget med en bok som berättar om klimatets historia och hur klimatförändringar förr i tiden har påverkat människor på olika håll i världen, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.
Uppgifter om boken:
Fredrik Charpentier Ljungqvist, Global nedkylning. Klimatet och människan under 10 000 år (Stockholm: Norstedts, 2009): 336 sidor.
Kontaktinformation
Ytterligare information:
Fredrik Charpentier Ljungqvist, Historiska institutionen, Stockholms universitet, fredrik.c.l@historia.su.se, tfn 070-662 07 28.
Porträttbild samt bild på bokens omslag kan laddas ner på http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=5833&a=68274.