Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 juni 2009

Robotar lär sig genom att härma människor

Att härma andra är ett naturligt sätt för människor att lära sig. I framtiden kommer vi att kunna programmera robotar på samma sätt, genom att helt enkelt demonstrera för dem vad vi vill att de ska göra. Forskning vid Örebro universitet visar att det redan i dag är möjligt för en robot att lära sig en enkel uppgift genom att härma en människa.

Om robotar ska bli verkligt användbara i samhället och utföra olika tjänster måste de kunna användas även av dem som saknar tekniska kunskaper. Inlärning genom demonstration är lösningen på det problemet.

– I stället för att skriva ett program ska vem som helst kunna visa roboten vad den ska göra, utan att behöva veta något om robotprogrammering, säger Alexander Skoglund, som skrivit en doktorsavhandling i datavetenskap.

Än så länge handlar det om enkla rörelser, en robotarm som sträcker sig efter ett föremål och greppar det. Genom att titta på flera varianter av samma handling och jämföra dem, lär sig roboten vilka delar av rörelsen som är nödvändiga för att utföra uppgiften korrekt.  Det som inte ser likadant ut varje gång sållas bort som oviktigt.

När roboten väl har lärt sig hur den ska göra, är målet att den ska kunna använda samma färdighet för andra liknande uppgifter, på samma sätt som människor gör.

Jämfört med dagens industrirobotar skiljer sig den här roboten genom att den inte planerar hela rörelsen i förväg. I stället utför den uppgiften steg för steg, och planerar bara ett steg i taget utifrån var den befinner sig för stunden, vilket gör den mer flexibel och anpassningsbar om något plötsligt skulle ändra sig.

– Det är betydligt mer likt hur människor tänker. Till exempel när vi ska röra om i en gryta så bestämmer vi inte i förväg hur många varv vi ska röra utan det bestäms under arbetets gång.

Ännu är det långt kvar till en hemmarobot som städar och bäddar sängar, men Alexander Skoglund tror att den nya tekniken i framtiden kommer att få stor betydelse inom industrin. I dag är robotprogrammering dyrt och tidskrävande och därför inte aktuellt för de flesta små och medelstora företag.

– Den här tekniken blir speciellt värdefull vid små produktserier, där vinsten med en traditionell industrirobot skulle försvinna när den hela tiden måste programmeras om.

Alexander Skoglund disputerar 9 juni på avhandlingen “Programming by Demonstration of Robot Manipulators”.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Alexander Skoglund, 073-379 57 48.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera