Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 maj 2009

Upptäckt av ursprung till hjärntumör

Gliom är den vanligaste och allvarligaste formen av hjärntumör som drabbar vuxna. Det är ännu inte klarlagt vilken specifik celltyp i hjärnan som är ursprunget till tumören, men nu visar en forskargrupp vid Uppsala universitet att gliom kan uppstå från omogna stödjeceller. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Oncogene.

På senare år har man mer och mer diskuterat möjligheten att det är neurala stamceller i hjärnan som omvandlas till cancerceller och som sedan utvecklas till gliom.

– Men våra resultat visar att omogna stödjeceller kan fungera som ursprungsceller för tumören, så på så vis konstaterar vi att det inte behöver vara stamceller som ger upphov till gliom, säger Nanna Lindberg, doktorand vid institutionen för genetik och patologi, som genomfört studien.

Hon säger att patienter med elakartat gliom dör ofta inom ett år efter diagnos, eftersom tumörcellerna snabbt infiltrerar normal hjärnvävnad och är svår att behandla. Det är också vanligt att tumören återkommer efter behandling. Med bättre kunskaper om hjärntumörers uppkomst och tillväxt kan forskarna identifiera nya mål för behandling och på sikt förbättra överlevnadsmöjligheterna.

För att studera tumörer används olika modeller, många gånger används djurmodeller, där tumören både ser ut och beter sig som hos människa. I den aktuella artikeln beskrivs en modell, som Nanna Lindberg tagit fram tillsammans med docent Lene Uhrbom, och som används för att specifikt studera hur gliom uppkommer i en viss typ av stödjeceller. I modellen bildas tumörer som på många olika sätt liknar gliom hos människa.

– Tillsammans med kunskap från andra modeller där tumörer uppkommer i andra celltyper kan vi i vår modell studera hur ursprungscellen påverkar tumörens uppkomst och tillväxt. Vi kan också jämföra hur tumörer med olika ursprung skiljer sig från varandra, säger Nanna Lindberg och tillägger att modellen senare kan användas för prekliniska behandlingsstudier.

Kontaktinformation
För mer information, vänligen kontakta:
Nanna Lindberg, vid institutionen för genetik och patologi, 018-611 02 49 (57), eller Nanna.Lindberg@genpat.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera