Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 mars 2009

Bättre bild av gamla järnvägsbroars hållbarhet

Ny forskning från Luleå tekniska universitet öppnar möjligheten för att öka livslängden på gamla järnvägsbroar vilket sparar pengar för samhället. Det framgår av en ny doktorsavhandling av forskaren Tobias Larsson.

Många broar som byggdes i början av 1900 talet är fortfarande i drift. Ett stort antal järnvägsbroar i Europa börjar nu närma sig sin dimensionerade livslängd och att byta ut alla broar medför enorma kostnader.

Tobias Larssons forskning bidrar till att hitta förbättringar av nuvarande bärighetsberäkningar så att man på ett tillförlitligt sätt kan beräkna broarnas resterande livslängd.

Bland annat studerar han materialegenskaper hos broar byggda innan 1940 och hur man går till väga för att utvärdera kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade broar.

Genom att samla information om detta i en databas skapas möjligheter för forskarna att skaffa sig en bättre bild av vilka faktorer som påverkar broarnas bärförmåga så att de kan trafikeras med högre last.

Kontaktinformation
Tobias Larsson, Institutionen för samhällsbyggnad, Luleå tekniska universitet
Tel: 0920 – 49 1731
E-post tobias.i.larsson@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera