Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 januari 2009

Reglering av blodkärl möjligt vapen mot fetma

Möss som utsätts för kyla får fler blodkärl i fettvävnaden och en snabbare nedbrytning av kroppsfett, visar en studie från Karolinska Institutet. Forskarna hoppas nu kunna lära sig styra blodkärlstillväxten hos människor för att motverka fetma och diabetes.

Fettcellers tillväxt och ämnesomsättning är beroende av syre och näringsämnen som tillförs genom blodet. Ett möjligt sätt att reglera kroppens fettmängd, till exempel för att motverka fetma, kan därför vara att påverka tillväxten av blodkärl i fettvävnaden.

En forskargrupp vid Karolinska Institutet har nu visat att det hos möss som utsätts för låga temperaturer sker snabb utveckling av blodkärl i fettvävnaden. Blodkärlstillväxten följs i sin tur av en omvandling av fettvävnaden, från vitt fett till så kallat brunt fett. Det bruna fettet har en högre metabolisk aktivitet och bryts ned snabbare än det vita fettet.

– Det är första gången det visas att blodkärlstillväxt påverkar ämnesomsättningen i fettvävnad, snarare än tvärtom. Om vi lär oss att reglera blodkärlstillväxten hos människor skulle det öppna nya möjligheter att behandla fetma och metaboliska sjukdomar som diabetes, säger professor Yihai Cao som har lett studien.

Brunt fett alstrar värme när det bryts ned och finns framförallt hos djur som sover vintersömn. Hos människor finns brunt fett hos nyfödda, men forskarna tror att det genom reglering av blodkärlstillväxt kan vara möjligt att främja omvandling av vitt fett till brunt fett även hos vuxna människor.

Publikation: ”Cold triggers VEGF-dependent but hypoxia-independent angiogenesis in adipose tissues and anti-VEGF agents modulate adipose tissue metabolism”, Yuan Xue, Natasa Petrovic, Renhai Cao, Ola Larsson, Sharon Lim, Shaohua Chen, Helena M Feldmann, Zicai Liang, Zhengping Zhu, Jan Nedergaard, Barbara Cannon, Yihai Cao
Cell Metabolism, 6 januari 2009


För mer information, kontakta:

Professor Yihai Cao
Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi
Tel: 08-524 875 96 eller 08-524 872 13
Mobil 070-559 75 96
E-post: Yihai.Cao@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95 (kopplas om till mobil)
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och samverkan medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera