Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 december 2008

Mobilen som internetgränssnitt inget för studenter

Alla inom högskolevärlden har mobiltelefon – och den är nästan alltid påslagen. Men inte ens de mest tekniskt intresserade tycker att mobilen fungerar bra som internetgränssnitt. Långsamt, krångligt, dyrt och ointressanta tjänster lyder kritiken.

– Än så länge måste man tydligen vara road av teknik för att använda mobilen för Internetärenden, åtminstone i universitetsvärlden. För mig kom det som en överraskning eftersom mobilerna sedan länge har utrustade för detta, säger Håkan Selg, som gjort studien inom ramen för en större it-användarstudie, InternetExplorers.

Mobiltelefonen används alltså flitigt av i stort sett alla. 80 procent av studenter och doktorander skickar SMS dagligen. Men överraskande få använder mobilen som verktyg för att exempelvis läsa e-post eller koppla upp på Internet och inte ens bland dem som gör det sker det särskilt ofta.

Motivet för att koppla upp sig är främst enklare informationssökning av typen adress, telefonnummer, tidtabeller, väder eller nyheter. För bloggande och deltagande i nätgemenskaper spelar mobilen än så länge en försumbar roll och intresset för betaltjänster är praktiskt taget obefintligt.

– En trolig förklaring är att nio av tio studenter själva betalar sin telefonräkning. Med tanke på att kommunikationsmönstren grundläggs i just de här åldrarna bör nog teleoperatörerna ta sig en funderare på hur de ska prissätta sina tjänster, säger Håkan Selg. Annars är risken stor att det inte blir mer än SMS i fortsättningen heller.

De som använder mobilen för Internettjänster är framför allt manliga studenter med teknisk inriktning, vilket tyder på att det är teknikintresset snarare än nyttan som styr anvädnningen. Men samtidigt är denna grupp mest kritisk mot mobilen som gränssnitt: Det går för långsamt, är för krångligt, skärmen är för liten, det är för dyrt och intressanta tjänster saknas.

Om huvudstudien:
InternetExplorers är en undersökning av IT-användningen hos studenter, doktorander och lärare/forskare vid 32 svenska universitet och högskolor som finansieras av VINNOVA.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Håkan Selg, projektledare, 070-630 00 85 eller selg@nita.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera