Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 november 2008

Känslighet för besk smak kan öka risken för övervikt och hjärtinfarkt

Känslighet för besk smak kan leda till lägre värden av det goda kolesterolet HDL och övervikt, vilket är två faktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar forskaren Erika Rapp i en ny avhandling i måltidskunskap vid Örebro universitet.

– Det låga DHL-värdet kan bero på att man undviker de frukter och grönsaker som kan upplevas som beska, till exempel broccoli, spenat, bönor, brysselkål och citrusfrukter. Orsaken till övervikten kan däremot vara att man i stället döljer den beska smaken med socker och fett, säger Erika Rapp.

Studiens syfte var att se om våra individuella upplevelser av olika smaker påverkar våra matvanor och därmed åtminstone delvis kan förklara skillnader i vikt, bukfetma och blodfettnivåer.

Sex olika grundsmaker

Undersökningen omfattade grundsmakerna surt, beskt, salt, sött, umami (den “femte grundsmaken” som bland annat finns i sparris, tomater, ost, skaldjur och kött) och metalliskt. Deltagarna fick smaka på olika lösningar som innehöll de olika smakerna, från svaga till allt högre koncentrationer, för att ta reda på vid vilken nivå olika personer började uppfatta varje smak.

– Då upptäckte vi att känslighet för besk eller bitter smak har samband med HDL-kolesterol, dvs det goda kolesterolet, samt med BMI (body mass index) och bukfetma.

Skillnad mellan män och kvinnor

En intressant upptäckt i avhandlingen är att orsaken till ohälsosamma matvanor tycks skilja sig åt mellan män och kvinnor. Många av de kvinnor som hade högre BMI än genomsnittet var ointresserade av hälsoaspekten, medan männen i samma grupp var mer fokuserade på att mat ska ge njutning.

Erika Rapps forskning visar att en väg till hälsosammare matvanor kan vara sensorisk träning, där man lär sig att uppskatta olika smaker:

– Kanske kan personer i riskzonen lära sig att tycka om frukt och grönt. En parallell kan dras med vinprovning, där man lär sig uppmärksamma doft och smak i vin vilket ofta leder till att man börjar uppskatta mer komplexa viner.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Erika Rapp, 0706-77 04 46.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera