Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 november 2008

Nattens vassaste färgseende

På natten är vi människor helt färgblinda, men forskare från Lunds universitet har upptäckt att den nattaktiva hjälmgeckoödlan kan urskilja färger i svagt månljus. I dagsläget vet vi inget annat ryggradsdjur som har den förmågan, säger doktoranden Lina Roth som presenterar sin upptäckt i en aktuell avhandling. Forskningen kan få betydelse för att i framtiden utveckla kameror som kan ta skarpa färgbilder i mörker.

Vill du få syn på hjälmgeckoödlan ska du bege dig till det karga kustlandskapet i Marocko . För att se den speja efter insekter ska du vara uppe på dygnets mörka timmar. Men det är nästan omöjligt att upptäcka den, chansen är betydligt större att den spanar in dig.

I sin avhandling visar Lina Roth, som är knuten till institutionen för cell och organsimbiologi, att den nattaktiva hjälmgecködlans öga är 400 gånger mer ljuskänsligt än människans. Och den kan, till skillnad från människan, se färger på natten.

För att utforska färgseendet hos hjälmgeckoödlan utnyttjade Lina Roth djurets aptit för syrsor. I Zoologihusets källare i Lund anordnades ett raffinerat belöningssystem. Några hjälmgeckoödlor kunde välja mellan två färgpaletter som var för sig inte var större än ett frimärke. Den ena hade blå och den andra grå färgnyanser. Valde hjälmgeckoödlan den blå färgpaletten fick den en smaskig syrsa i belöning. Det visade sig att geckoödlan kunde göra skillnad på färgerna i ljusförhållanden som motsvarar svagt månljus.

– I det svaga ljuset har vi människor ingen chans att urskilja färger. Vi är långt ifrån bäst i djurvärlden, både när det gäller synskärpa och färgseende, säger Lina Roth.

I sin forskning har Lina Roth också undersökt om hästar (hästens ögon är bland de största hos de landlevande djuren) har förmågan att se färger på natten. Men det visar sig att hästar är lika dåliga som människor. När det skymmer är det svart-vitt som gäller.

I dagsläget känner forskarvärlden inte till något annat ryggradsdjur, förutom geckoödlan, som har förmågan att se färger på natten. Skulle man kunna utnyttja kunskapen om geckoödlans färgseende för att t.ex. utveckla kameror som kan ta färgbilder i mörkret?

– Kanske kan den biologiska lösningen som vi hittat hos geckoödlan överföras till tekniken. Men det ligger långt fram i tiden, säger Lina Roth.

Kontaktinformation
kontakt Lina Roth
046- 2229340

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera