Artikel från Örebro universitet
17 oktober 2008

Stort intresse för miljömärkt mat bland konsumenter

Svenska konsumenter är villiga att betala mer för miljövänlig mat. Det visar en studie om inställningen till miljömärkning och ursprungsmärkning av fisk som gjorts av forskare i Örebro. Konsumenterna tar hänsyn till miljö- och ursprungsmärkning, och det finns en vilja att betala mer för miljömärkt mat, konstaterar Thomas Laitila, professor i statistik.

Örebroforskarna Thomas Laitila och Anna-Maria Kling har undersökt hur konsumenterna värderar miljömärkning och ursprungsmärkning av torsk och lax från Östersjön och Nordostatlanten. Det visade sig då att konsumenterna i genomsnitt är villiga att betala 69 kronor mer per kilo fisk om den är miljömärkt.

Miljömärkningen anses särskilt viktig när det gäller fisk från Östersjön, medan ursprungsmärkningen är viktigare för torsk än för lax. I genomsnitt var de tillfrågade villiga att betala 75 kronor mer per kilo torsk som kommer från Nordostatlanten än för torsk som fiskats i Östersjön. Vi köper alltså gärna lax från Östersjön om den är miljömärkt, men när det gäller torsk ska den helst fiskas någon annanstans.

– Vi blev förvånade över siffrorna, Det tycks som om medias rapportering om de hotade torskbestånden i Östersjön har fått ett stort genomslag bland svenska konsumenter och våra resultat tyder på att konsumenternas val är en möjlig väg mot ett mer hållbart fiske, säger Thomas Laitila.

Men samtidigt som intresset är stort, är det många som inte känner till vad som egentligen är miljömärkt mat, och undersökningen visar att många konsumenter tror att de handlar ekologisk mat när de i själva verket inte gör det.

– Kunskapen om miljömärkning var mindre än vi förväntade oss. 31 procent av dem som deltog i undersökningen kunde inte ange någon typ av miljömärkning för livsmedel. Vi blev också förvånade över att många angav andra märken, till exempel nyckelhålet, som är en märkning för hälsosam mat och inte en miljöcertifiering.

Den miljömärkning som är mest känd bland konsumenterna är KRAV (35%) som står för ekologiskt producerade livsmedel. På andra plats i undersökningen kom Svanen (31%,) som dock inte är en miljömärkning som används för mat, utan för andra produkter och tjänster. På tredje plats kom Nyckelhålet (14%).

70 procent av dem som deltog i undersökningen svarade dock att de gärna vill lära sig mer om miljömärkta livsmedel.

– Konsumenterna måste få bättre information om miljömärkning och ursprungsmärkning, säger Thomas Laitila.

Undersökningen är delvis finansierat av Europeiska unionen via Fonden för fiskets utveckling.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Anna-Maria Kling, 0739-239587, eller Thomas Laitila, 0703-38 62 42.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera