Artikel från Karolinska Institutet
13 oktober 2008

Nya egenskaper hos hudens stamceller

Aktuell forskning från Karolinska Institutet avslöjar helt nya egenskaper hos hudens stamceller – upptäckter som går på tvärs mot tidigare rön. Studierna, som publiceras i den ansedda vetenskapstidskriften Nature Genetics, visar bland annat att stamceller i hudens hårsäckar delar sig aktivt och kan förflytta sig i vävnaden.

– Stamcellerna beter sig inte alls som vi tidigare trott och återfinns på andra ställen än vi väntat oss. Vi går nu vidare med att undersöka vilken betydelse stamcellerna har för sårläkning och uppkomst av den vanligaste formen av hudcancer, basalcellscancer, säger professor Rune Toftgård, en av de forskare vid Karolinska Institutet som står bakom studierna.

De stamceller forskarna studerar finns i hudens hårsäckar, hårfolliklarna. Cellerna kan där förflytta sig till olika delar av hårsäcken beroende på vilken tillväxtfas denna befinner sig i. Forskarna tror att tillväxten styrs av ökad så kallad Hedgehog-signalering, en mekanism som är känd sedan tidigare. Förändringar i de gener som styr detta signalsystem kan leda till att signalöverföringen inte slås av i tid, utan fortsätter att gå på högvarv, vilket därmed skulle öka risken för cancer.

Publikation: “Lgr5marks cycling, yet long-lived, hair follicle stem cells”, Viljar Jaks, Nick Barker, Maria Kasper, Johan H van Es, Hugo J Snippert, Hans Clevers, Rune Toftgård, Nature Genetics, AOP 12 oktober 2008, doi 10.1038/ng.239.


För mer information, kontakta:

Professor Rune Toftgård
Tel: 0708-720533
E-post: Rune.Toftgard@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-5248 3895 eller 070-224 3895
E-post: Katarina.sternudd@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera