Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 september 2008

Tränarbyte löser inte problemen

Byte av tränare löser sällan problemen, oavsett när det sker. Det är slutsatsen från en studie om tränarbyten i elitserien under perioden 1975/76-2005/06. Men ändå sparkas tränare med buller och bång. Och studien visar att det är fel att byta tränare.

Nu drar elitserien igång och redan har spekulationerna börjat om vilken eller vilka tränare som kommer att få sparken. Och många ishockeylag byter tränare med buller och bång, se bara på vad som hände under förra säsongen. Leif Boork sparkades från Brynäs oktober 2007. Roger Melin fick sparken november 2007. Per Bäckman tvingades bort i december 2007. Magnus Arvedsson tvingades bort från Mora i december 2007. Ny tränare blev Pär Djoos som fick gå i februari 2008. Frågan är bara om det är rätt eller fel att byta tränare?

– Resultaten från vår studie pekar rätt tydligt att det var fel att byta tränare i samtliga dessa fall, säger Leif Arnesson vid Mittuniversitetet, som är en av de tre forskare som genomfört studien.

Forskarna har granskat alla matchresultat och alla tränarbyten i elitserien under perioden 1975/76-2005/06 med hjälp av data som har hämtats från Svenska ishockeyförbundets databas.

– Studien visar att byte av tränare sällan löser problemet oavsett när det sker, säger Leif Arnesson och fortsätter. Funderar man på att byta tränare skall man åtminstone låta bli att byta under pågående säsong. En uppmaning till er som ansvarar för tränarrekrytering blir därför – byt inte tränare, i vart fall inte om ni har en duktig tränare, om ni är mitt i säsongen eller om laget har problem.

Resultaten är också allmängiltiga. Det fungerar ungefär likadant i alla större lagsporter som exempelvis fotboll.

Studiens syfte var att identifiera relationen mellan tränarbyte och ett lags prestationsförmåga samt att undersöka inverkan från faktorer som tränarförmåga, tränarerfarenhet och tidpunkt för bytet.


Rätt eller fel att byta tränare? Mer om studien finns på www.miun.se/press i anslutning till pressmeddelandet.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Leif Arnesson, telefon 063-165992 eller 070-2163553

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera