Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 juli 2008

Forskningsprojekt gör direktsändningar från havsdjupen

Ett unikt forskninsgprojekt vid Göteborgs universitet följer sedan förra veckan nedbrytningen av en död tumlare på havsbotten – i direktsändning. Från i höst ska allmänheten kunna se sändningarna.

Sparbanksstiftelsen Väst har bidragit med två miljoner kronor till ett projekt med undervattenskameror på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, Kristineberg.
I förra veckan var det premiär, då två kameror inledde sina direktsändningar från havsdjupen.

–Vi har en kamera på tre meters djup, placerad i ett algbälte, samt en på 30 meters djup parkerad invid en död tumlare. Tanken är att live kunna följa vad som sker på havsbottnen, till exempel under nedbrytningen av ett kadaver, säger Rutger Rosenberg, forskare vid Institutionen för marin ekologi och engagerad i projektet.

Eftersom kameran styrs från land kan forskarna jobba med filmsekvenserna var de än befinner sig. Bildkvaliteten är enligt Rutger Rosenberg mycket bra.
–Tekniken är ännu begränsad, men i höst är målet att även allmänheten ska kunna följa sändningarna via Internet, säger han.

Sparbanksstiftelsen Väst bidrar dessutom med tre miljoner kronor till en gästprofessur i marin bentisk ekologi vid Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet. Forskningsområdet är ekosystem i marina sediment, med fokus bland annat på hur bottenlevande organismer anpassar sig till förändringar i klimat och miljö, med ökande temperaturer, syrebrist och ökade mängder organiskt material. Gästprofessuren kommer att utlysas inom kort.

Kontaktinformation
Kontakt:
Rutger Rosenberg, Institutionen för marin ekologi: 0703-442238
Per Danesjö, Sparbanksstifelsen Väst: 031-739 15 22, 070-751 13 24

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera