Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 maj 2008

Eskimåer från Grönland och Alaska inte släkt

Tidigare genetiska studier har visat att ursprungsbefolkningen i Amerika och Grönland har samma ursprung. Nu visar en internationell forskarstudie att så inte är fallet. Tidiga grönländska eskimåer är däremot släkt med folkgrupper i Sibirien.

Det var inte samma folkgrupp som först befolkade Amerika och Grönland, som man tidigare trott. En ny studie av en internationell forskargrupp visar en mer komplicerad bild än vad tidigare genetiska studier indikerat.

Genom att bestämma gensekvensen i en hel mitokondrie från lämningar av en grönländsk eskimå, och jämföra den med DNA från moderna eskimåer och amerikaner, kunde forskargruppen visa att den grönländska mitokondrien skilde sig från båda grupperna. I stället har den likheter med sekvenser från grupper i Sibirien. Forskarna tolkar detta som att tidiga eskimåer på Grönland kom över Berings hav med en annan grupp än den som var ursprunget till dagens amerikanska urinnevånare.

Anders Götherström, Uppsala universitets avdelning för evolutionsbiologi, och en av forskarna bakom studien tycker att resultaten är spännande också ur ett tekniskt perspektiv.

– Det är ett helt, komplett mitokondriegenom från en förhistorisk människa vi sekvenserat. För bara några år sedan klarade vi inte ens att ta fram korta delar av mitokondriegenomet från förhistoriska människor, säger han.

Undersökningen leddes från Köpenhamns universitet.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Anders Götherström: anders.gotherstrom@ebc.uu.se, mobil: 073-992 78 64

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera